Reuters
NOS NieuwsAangepast

'Aanval hulpkonvooi Aleppo druist in tegen alle regels oorlogsrecht'

De luchtaanval in de Syrische provincie Aleppo heeft behalve een hulpkonvooi ook een warenhuis en een kliniek getroffen, meldt hulporganisatie Rode Halve Maan. Het dodenaantal bij de aanval blijft vooralsnog geschat op twaalf.

Volgens een reddingswerker ter plaatse is de aanval uitgevoerd door een helikopter van het Assad-regime. "Om half 8 's avonds gooide het regime vier vaatbommen op de opslagplaats van Rode Halve Maan", zegt hij. "Samen met Rusland hebben ze deze plek aangevallen."

De VN kan niet zeggen of de aanval is uitgevoerd door de Syrische regering, zoals de hulporganisatie beweert.

In brand

Op videobeelden is te zien dat het opslagcentrum in brand staat. Het is onduidelijk hoe ernstig de schade is aan de kliniek. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn zeker 18 van de 32 vrachtwagens in het konvooi geraakt. Aan boord waren luiers, voedsel, dekens en medicijnen voor bijna 80.000 mensen.

"De vloer ligt bezaaid met medicijnen", roept een reddingswerker bij het getroffen hulpkonvooi.

Luchtaanvallen op hulpkonvooi

Het Rode Kruis is woedend dat een hulpkonvooi is aangevallen. "Dit druist in tegen alle regels van het oorlogsrecht", zegt woordvoerder Merlijn Stoffels. "Dit is een stad die schreeuwt om hulp. Alle partijen hadden toestemming gegeven voor dit konvooi."

Volgens Stoffels zijn bij de aanval medewerkers van de Rode Halve Maan omgekomen, de zusterorganisatie van het Rode Kruis. "Onze gedachten gaan uit naar de ouders van deze dappere hulpverleners."

Wapenstilstand ver weg

De Amerikanen hebben de aanval ook streng veroordeeld evenals speciaal VN-gezant Staffan de Mistura. Hoewel nog steeds onduidelijk blijft wie verantwoordelijk is, lijkt de kans op een nieuw staakt-het vuren steeds verder geslonken.

Later vandaag bespreken twintig landen, waaronder de VS en Rusland, de eventuele mogelijkheden voor een nieuwe wapenstilstand. Het bestand op de grond heeft officieel een week lang standgehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl