NOS NieuwsAangepast

Amerikanen houden Rusland verantwoordelijk voor aanval op hulpkonvooi

De veiligheidsadviseur van de VS houdt Rusland verantwoordelijk.

Het Witte Huis zegt dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval op een hulpkonvooi in Syrië. Het maakt volgens een veiligheidsadviseur van president Obama daarbij niet uit of de Russen het bombardement zelf hebben uitgevoerd of niet.

Een van de afspraken van het laatste staakt-het-vuren was dat Rusland ervoor zou zorgen dat er geen luchtaanvallen waren in gebieden waar noodhulp werd geboden. Volgens de Amerikanen is het overduidelijk dat het hulpkonvooi vanuit de lucht is aangevallen. Aangezien de rebellen geen luchtmacht hebben, moet het Syrische leger of dat van Rusland de aanval hebben uitgevoerd. Gezien de afspraken zijn de Russen hoe dan ook verantwoordelijk, zei de veiligheidsadviseur.

Anonieme bronnen binnen het Amerikaanse veiligheidsapparaat gaan tegen The Wall Street Journal en CNN een stap verder. Zij zeggen dat het Rusland was dat het hulpkonvooi heeft aangevallen. De Russen en ook de Syriërs ontkennen ten stelligste dat ze iets met de aanval te maken hebben.

AFP
Een aantal van de trucks die maandag werden geraakt door raketten

Twintig doden

Het konvooi van de Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, werd maandag onder vuur genomen bij de plaats Urm al-Kubra. Het Syrische regeringsleger had eerder op de avond bekendgemaakt dat er een einde was gekomen aan het staakt-het-vuren.

Zeker twintig mensen kwamen bij de aanval om het leven. Het konvooi bestond uit 31 vrachtwagens die onder meer meel en medische hulpgoederen voor 78.000 mensen in Aleppo aan boord hadden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl