Moeders met hun ernstig ondervoede kinderen in een hulpcentrum in Zuid-Sudan
NOS NieuwsAangepast

VN: Zuid-Sudanese regering verergert hongersnood

Het handelen van de Zuid-Sudanese regering is de belangrijkste oorzaak van de hongersnood in het land, staat in een rapport van de Verenigde Naties. Het onderzoek is vertrouwelijk, maar persbureau Reuters heeft het ingezien.

De regering besteedt de enige inkomsten die het land heeft grotendeels aan wapens, terwijl de hongersnood voornamelijk het gevolg is van de conflicten in het land.

Voortdurend geweld

Zuid-Sudan bestaat nog geen zes jaar, na een lange onafhankelijkheidsstrijd. Maar het conflict was met de onafhankelijkheid niet opgelost. Er is nog veel geweld en de voortdurende operaties van het regeringsleger hebben bijgedragen aan de hongersnood, zegt de VN. Bovendien weigert de regering hulpverleners toegang tot het land. Sinds 2013 is een kwart van de bevolking gevlucht, wat de situatie nog verder verergert.

De regering doet weinig om de problemen op te lossen. Ondanks de politieke, humanitaire en economische crisis koopt de regering nog steeds wapens voor het leger, de Nationale Veiligheidsdienst en andere strijdkrachten.

Olie

97 procent van het geld dat Zuid-Sudan verdient, komt uit olie. Een groot deel daarvan zijn opbrengsten van olie die nog niet eens is opgepompt, een soort voorverkoop. Ten minste de helft, maar waarschijnlijk meer van dat geld, gaat op aan wapens en andere beveiligingszaken, staat in het VN-rapport.

De Verenigde Naties zeggen dat delen van Zuid-Sudan kampen met hongersnood. 5,5 miljoen mensen zijn getroffen, de helft van de bevolking. De VN sprak eerder al van een totale catastrofe. "Moeders en kinderen gaan naar gevaarlijke moerassen en eten daar waterplanten om hun honger te stillen", zei minister Ploumen vorige week.

Ook in Somalië, Jemen en het noordoosten van Nigeria worden miljoenen mensen met de hongerdood bedreigd. Nederland heeft 2 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp en giro 555 is geopend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl