AFP
NOS NieuwsAangepast

Hongersnood treft Zuid-Sudan

De regering van Zuid-Sudan heeft hongersnood uitgeroepen in twee deelstaten van het land. Volgens een rapport van de regering en de Verenigde Naties hebben 100.000 mensen in het gebied zo'n groot gebrek aan voedsel, dat er sprake is van hongersnood.

In november waarschuwde de voedselafdeling van de Verenigde Naties, FAO, al voor een dreigende hongersnood. In Zuid-Sudan woedt al drie jaar een burgeroorlog, maar het geweld is de afgelopen maanden opgelaaid.

In de twee deelstaten waar hongersnood heerst, wordt gevochten tussen het regeringsleger en de troepen van rebellenleider Riek Machar. Volgens de VN zou president Salva Kiir voedseltransporten van de hulporganisatie naar deze getroffen gebieden tegenhouden. Hij wil zo voorkomen dat het voedsel in handen komt van de rebellen.

Noodhulp

De angst bestaat dat de hongersnood zich zal uitbreiden. Volgens het rapport moet er nu snel hulp komen. Wanneer dit niet gebeurt, loopt de helft van de bevolking van Zuid-Sudan het risico om te sterven van de honger, zegt de FAO.

Het Nederlandse kabinet maakte dit weekend bekend dat er in totaal 3,8 miljoen euro wordt uitgetrokken voor noodhulp aan landen in het oosten van Afrika. Naast Zuid-Sudan zijn er ook grote voedselproblemen in landen als Somalië, Kenia en Ethiopië. Door extreme droogte is de situatie sinds 2011 niet meer zo slecht geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl