FBI-directeur Comey tijdens de hoorzitting
NOS NieuwsAangepast

FBI: geen bewijs dat Obama Trump liet afluisteren

Er is geen enkel bewijs dat voormalig president Obama de telefoons van Donald Trump in de Trump Tower heeft laten afluisteren. Dit zei de directeur van de FBI, James Comey, tijdens de eerste openbare hoorzitting van het Amerikaanse Congres over mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen.

''Ik heb geen enkele informatie die deze tweets ondersteunt", zei Comey over de beweringen op Twitter ruim twee weken geleden waarin Trump Obama beschuldigde van afluisteren. Ook het ministerie van Justitie beschikt volgens hem niet over informatie die de bewering van Trump op enigerlei wijze ondersteunt. Ook is niet aan een Britse dienst gevraagd om Trump af te luisteren, zei NSA-directeur Rogers. Vorige week deed het verhaal de ronde dat de Britse dienst GCHQ Trump zou hebben afgeluisterd.

De directeur van de FBI maakte ook bekend dat zijn dienst formeel onderzoek doet naar de Russische rol. Het is voor het eerst dat de FBI dit officieel bevestigt. Normaal gesproken doet de dienst geen uitspraken over lopende onderzoeken. Comey zei dat hij in dit geval toestemming had gekregen van het ministerie van Justitie om dat wel te doen, gezien de extreme publieke belangstelling voor de zaak.

FBI-directeur James Comey en NSA-directeur Rogers

Tegelijkertijd temperde Comey de verwachtingen van Congresleden en het Amerikaanse publiek. Hij zei dat hij niet kon zeggen welke personen worden onderzocht en dat hij geen geheime informatie kan openbaren, omdat dat het onderzoek kan schaden. "Ik begrijp dat het frustrerend is voor sommigen, maar ik hoop dat u het begrijpt."

Ook kon hij niets zeggen over het tijdsverloop van het onderzoek of wanneer het klaar is. Volgens Comey loopt het onderzoek sinds vorig jaar juli, dus al een paar maanden voor de verkiezingen.

Tot nu toe werd het onderzoek van het Congres gedaan achter gesloten deuren. Een van de vragen die op tafel liggen is of het team-Trump, in de aanloop naar de verkiezingen, in contact stond met Russische overheidsfunctionarissen.

Ook wordt onderzocht wat de rol is geweest van Russische hackers. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Rusland e-mails van de Democraten gehackt en gelekt naar WikiLeaks. Het doel zou zijn geweest om de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton te beschadigen en Trump in het zadel te helpen. Zowel FBI-directeur Comey als NSA-directeur Rogers heeft tijdens de hoorzitting van vandaag gezegd achter deze conclusie te blijven staan.

Nieuwe tweets

Gedurende de hoorzitting kwamen er verschillende tweets via het officiële account van de president. Daarin stelde hij dat de NSA en de FBI tegen het Congres hebben gezegd dat de Russen de verkiezingen niet hebben beïnvloed.

Maar die conclusie werd niet gedeeld door Comey en Rogers. Geconfronteerd met de tweets tijdens de hoorzitting verklaarden beide topmannen van de inlichtingendiensten dat de Russen de verkiezingen wilden beïnvloeden, maar dat hun diensten niet hebben onderzocht of dat is gelukt, dus daar kunnen ze niets over zeggen.

Of Donald Trump zelf de tweets heeft geplaatst of een van zijn medewerkers is niet duidelijk.

Schadelijk

De president begon de ochtend met een paar felle tweets op zijn persoonlijke account.

"De Democraten hebben dat verhaal over Rusland verzonnen en verspreid als een excuus voor hun waardeloze campagne", zei Trump. Ook de inlichtingendiensten kregen er opnieuw van langs. De president riep het Congres op juist onderzoek te doen naar het lekken van geheime informatie naar de media. Dat is volgens Trump het "echte verhaal".

De voorzitter van de commissie Inlichtingen van het Congres, Devin Nunes, zei dat de lekken worden onderzocht en dat de verantwoordelijken zo mogelijk voor de rechter worden gebracht.

Witte Huis

Gedurende de hoorzitting was er een persconferentie in het Witte Huis van Trumps woordvoerder Sean Spicer. Op een vraag van een verslaggever zei hij dat president Trump niet van plan is om excuses aan te bieden voor de claim dat zijn voorganger Obama hem heeft laten afluisteren.

Volgens Spicer volgen er nog een heleboel hoorzittingen waarin interessante informatie naar voren zal komen, ook over 'surveillance'. Op een vervolgvraag wanneer Trump er op terug zal komen zei zijn woordvoerder dat het geen kwestie is van een datum, maar van antwoorden.

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer tijdens de persconferentie

Over de hoorzitting zei Spicer dat het duidelijk is dat er niets is veranderd. Volgens hem is er geen bewijs voor samenwerking tussen campagnemedewerkers van Trump en Rusland. Hij stelt dat media er maar naar blijven zoeken terwijl iedereen die echt iets ervan afweet, zowel Democraten als Republikeinen, zeggen dat er geen bewijs voor is. Dat er een onderzoek loopt, is volgens Spicer geen bewijs voor daadwerkelijke banden tussen campagnemedewerkers en de Russen.

Volgens de woordvoerder van het Witte Huis zijn voor zover als hij weet geen medewerkers van het Witte Huis door de FBI gehoord. Ook staan er geen medewerkers van het Witte Huis onder verdenking, zei Spicer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl