NOS NieuwsAangepast

VS onderzoekt rol van FBI-directeur bij verkiezingen

Onderzoek naar rol FBI verkiezingen

Er komt een onderzoek naar de rol van de FBI, en in het bijzonder de handelingen van FBI-directeur James Comey, tijdens de campagne van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook de rol van het ministerie van Justitie wordt onderzocht.

Comey heropende 11 dagen voor de verkiezingen het onderzoek naar de tienduizenden e-mails die Hillary Clinton als minister via haar privé-server had verstuurd. Eerder had de FBI al geconcludeerd dat Clinton onvoorzichtig was omgegaan met geheime informatie, maar dat ze zich niet schuldig had gemaakt aan strafbare feiten.

Een dag voor de verkiezingen verklaarde de FBI dat er geen reden was gevonden om dat eerdere standpunt te veranderen.

Clinton zei later dat FBI-directeur Comey door de aankondiging van het onderzoek haar campagne heeft verpest.

Brieven

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een interne onderzoekscommissie van het ministerie van Justitie. Officieel wordt de naam van Clinton niet genoemd. Er wordt onderzoek gedaan naar de rol van Comey tijdens de verkiezingscampagne, is de officiële lezing.

In het bijzonder wordt gekeken naar een persconferentie die Comey in juli gaf. Daar noemde hij Clinton en haar team "bijzonder onvoorzichtig". Ook de brieven die hij naar het congres stuurde over de heropening van het onderzoek, vlak voor de verkiezingen, worden bij het onderzoek betrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl