FBI vindt niets strafbaars in e-mails Clinton
De FBI ziet in het heropende onderzoek naar e-mails van Hillary Clinton geen reden de conclusie van juli over Clinton te veranderen. Toen meldde de FBI dat Clinton weliswaar buitengewoon onvoorzichtig was geweest, maar dat het onderzoek naar haar e-mailgedrag niets strafbaars aan het licht had gebracht. Het heropende onderzoek onderschrijft die conclusie.
FBI-directeur Comey schrijft dat aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in een brief aan het Congres.
Het Clinton-kamp liet meteen weten dat de uitkomst van het onderzoek met vertrouwen tegemoet werd gezien en dat dit nu wordt bevestigd. Trump daarentegen stelt dat Clinton wordt beschermd door een "verrot systeem".
Beïnvloeding
Het onderzoek naar het gebruik van een privé-server door Clinton als minister van Buitenlandse Zaken werd op 28 oktober heropend door de FBI. Dat kwam Comey, een Republikein, op kritiek te staan van het Clinton-kamp, dat er een vorm van beïnvloeding van de kiezers in zag. Donald Trump zei dat de heropening van het onderzoek een zaak zou opleveren die "groter is dan Watergate".
"Trump heeft nu niets meer in handen om Clinton mee om de oren te slaan", aldus NOS-correspondent Arjen van der Horst. Een fikse opsteker dus voor de Democraten. "De hele week al roept Clinton dat het niet meer is dan een storm in een glas water. Nu kan ze dus zeggen: zie je wel, niks aan de hand."
De klok rond
Comey schrijft dat zijn dienst "de klok rond heeft gewerkt om een groot aantal e-mails door te nemen". Die e-mails werden gevonden op een computer van Anthony Weiner, een Democratische politicus die bij de FBI in beeld is omdat hij erotisch getinte sms'jes zou hebben verstuurd aan een 15-jarig meisje. Weiner is de ex-man van de rechterhand van Clinton, Huma Abedin.
De heropening van het onderzoek leidde ertoe dat Clinton haar inmiddels ruime voorsprong op Trump in de peilingen zag teruglopen. Trump zei vandaag nog dat Clinton door het onderzoek van de FBI een "ongekende constitutionele crisis" zou veroorzaken als ze president wordt.
Nu de inlichtingendienst concludeert dat Clinton niets valt te verwijten, kan Trump die kaart op de laatste dag voor de verkiezingen niet meer spelen. Reden voor het Clinton-kamp om te concluderen dat "we de zaak nu eindelijk tot onze tevredenheid als gesloten kunnen beschouwen".
Volg de Amerikaanse verkiezingen ook op onze speciale site NOS Series: