AFP

Donald Trump wordt vandaag ingelicht over het onderzoek van geheime diensten naar Russische hacks bij de Democraten in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. President Obama gelastte vorige maand een onderzoek en kreeg de uitkomsten daarvan gisteren te horen. Vandaag is het de beurt aan zijn opvolger, die zich herhaaldelijk kritisch heeft uitgelaten over de diensten en niet gelooft dat Rusland achter de hacks zit.

Trump wordt in New York bijgepraat door vier topmannen uit de inlichtingenwereld: CIA-directeur Brennan, FBI-directeur Comey, NSA-topman Rogers en directeur Clapper van de Intelligence Community, een overkoepelende organisatie van alle geheime diensten in de VS. Clapper, die ook deze maand vertrekt, schaarde zich gisteren nog achter de conclusie van de CIA dat Rusland achter de hacks zat en dat die waren bedoeld om Donald Trump in het zadel te helpen.

Trump, die over precies twee weken wordt beëdigd als president, deelt de conclusie van de CIA niet en lijkt de inlichtingendiensten zelfs te wantrouwen.

De gekozen president deelde op Twitter ook een bericht van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. WikiLeaks verspreidde een deel van de gehackte e-mails, die daardoor voor iedereen toegankelijk werden. Assange zei deze week dat hij de mails niet van Rusland heeft gekregen, wat Trump bevestigt in zijn opvatting dat Rusland niet verantwoordelijk kan zijn.

De vraag is dus of de CIA de eigen conclusies nu extra kracht kan bijzetten en Trump kan overtuigen. Het rapport over de hacks wordt naar verwachting begin volgende week openbaar gemaakt.

Biden

Scheidend vice-president Biden vindt het wantrouwen van Trump richting de diensten "absoluut dwaas". Volgens hem laat het nieuwe rapport juist geen twijfel bestaan over Russische betrokkenheid bij de hacks. "Er is overweldigende consensus onderling én overweldigend bewijs", zei Biden op de Amerikaanse televisie.

STER reclame