President Trump belt in het Witte Huis
NOS NieuwsAangepast

Trump: Obama liet mij afluisteren

President Trump beschuldigt zijn voorganger Barack Obama van het laten afluisteren van zijn telefoons. Hij laat via Twitter weten dat telefoongesprekken in zijn Trump Tower in New York kort voor de verkiezingen zijn afgeluisterd.

"Vreselijk!", schrijft hij. "Dit is McCarthyisme." Daarmee verwijst hij naar de jacht van de Republikeinse senator Joseph McCarthy in de jaren 50 op communisten in Amerika.

Trump komt niet met bewijs van de afluisterpraktijken en zegt ook niet hoe hij erachter is gekomen. Wel schrijft hij dat een rechter een verzoek om een telefoontap te plaatsen heeft afgewezen. "EEN NIEUW DIEPTEPUNT!", twittert hij over de vermeende actie van Obama. "Dit is Nixon/Watergate. Slechte (of zieke) man!"

Het kamp-Obama spreekt de aantijgingen van Trump tegen. Volgens een woordvoerder heeft niemand in het Witte Huis zich tijdens Obama's presidentschap ooit bemoeid met justitiële onderzoeken, en kan Obama dus ook niet het bevel hebben gegeven tot afluisterpraktijken van wie dan ook.

Een scherpere reactie twittert Ben Rhodes, een van Obama's belangrijkste adviseurs tijdens diens presidentschap. Hij richt zich expliciet tot Trump. "Een president kan niet het bevel geven tot een wire tap. Die beperkingen zijn opgelegd om burgers te beschermen tegen mensen als jij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl