AFP
NOS Nieuws

Duitsland wil miljoenenboetes op haatzaaien via sociale media

Duitsland wil socialemediabedrijven als Facebook, Twitter en Snapchat hoge boetes opleggen als ze niet binnen 24 uur haatzaaiende berichten of nepnieuws weghalen. Dat is de strekking van een wetsvoorstel van minister Heiko Maas (SPD) van Justitie.

Platforms als Facebook en Twitter kunnen boetes tegemoetzien tot 50 miljoen euro. Directeuren van die bedrijven kunnen daarnaast een persoonlijke boete krijgen van 5 miljoen euro.

Antisemitisme

In het wetsvoorstel noemt de minister als voorbeeld berichten met een antisemitische strekking of die een ontkenning van de Holocaust bevatten. Die moeten binnen een etmaal zijn verwijderd. Volgens Maas is dat mogelijk omdat er al uitgebreide jurisprudentie is op dit punt.

Bij berichten met een twijfelachtige strekking, mogen de socialemediabedrijven een week de tijd nemen om nader onderzoek te doen.

Kritiek

Facebook heeft nog niet gereageerd, Youtube wel. Het dochterbedrijf van Google zegt dat het werkt aan betere software die berichten met een strafbare inhoud automatisch moet opsporen.

Duitse internetorganisaties zijn kritisch over het wetsvoorstel. Zij vinden dat het op gespannen voet staat met de vrijheid van meningsuiting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl