NOS NieuwsAangepast

Facebook begonnen met label voor nepnieuws

Facebook is in de Verenigde Staten begonnen met het labelen van verhalen op het sociale medium als nepnieuws. Begin dit weekend verscheen het label disputed news (betwist nieuws) bij een artikel waarin werd beweerd dat de Android-telefoon van president Trump de bron is van diverse lekken, zo constateerde techsite Gizmodo.

Het verhaal werd gecontroleerd door factcheckers van Snopes.com en PolitiFact en onjuist bevonden.

Facebook

Het nepverhaal is gepubliceerd door The Seattle Tribune. In een disclaimer geeft de website ruiterlijk toe dat ze onzinnieuws publiceren. "Alle artikelen zijn verzonnen en satirisch."

Eind vorig jaar kondigde Facebook aan factcheckers te gaan inschakelen om nepnieuws aan te pakken. De site kreeg veel kritiek omdat er rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen veel berichten verschenen die aantoonbaar onjuist waren, zonder dat daar iets tegen werd gedaan.

Berichten die onjuist zijn verdwijnen niet van Facebook. Ze krijgen een label en zijn ook minder snel te zien in de timeline van mensen.

In Nederland gaan NU.nl en de Universiteit Leiden berichten op Facebook checken, zo werd afgelopen week bekend. Ook Duitsland en Frankrijk gaan Facebook-berichten controleren. In alledrie de landen zijn dit jaar verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl