NOS NieuwsAangepast

'Macedonische tieners verdienen flink aan verkiezingen VS'

Terwijl Hillary Clinton en Donald Trump de laatste stemmen proberen te winnen voor aanstaande dinsdag, verdienen duizenden kilometers verderop tieners uit Macedonië geld aan het verspreiden van nepnieuws over de verkiezingen. Dat schrijft BuzzFeed News op basis van eigen onderzoek.

De jongeren hebben zo’n 140 websites gemaakt die zijn gericht op aanhangers van Donald Trump. Via de sites, waarvan er nog 100 actief zijn, wordt veelal nepnieuws de wereld ingestuurd.

Domeinen

De NOS nam de proef op de som en checkte de domeinnamen die door BuzzFeed worden genoemd. Volgens Who.is, een database waarin domeinregistraties kunnen worden bekeken, staan drie van de vijf genoemde domeinen inderdaad op naam van Macedoniërs. De eigenaren van DonaldTrumpNews.co en USADailyPolitics.com zijn geanonimiseerd.

De artikelen worden verspreid via Facebook en gaan in sommige kringen al snel viral. Als er op de link naar het artikel wordt geklikt, verdienen de tieners geld aan de advertenties die op de sites staan.

De sites hebben geen politiek doel, zegt een van de beheerders tegen BuzzFeed News. "Ik heb de site opgezet om geld te verdienen. De economie staat er hier niet goed voor en daarom zoeken we naar creatieve manieren om inkomsten te krijgen." De beheerders verdienen naar eigen zeggen duizenden euro’s per maand.

Succesvoller dan NYT

De verhalen zijn vaak afkomstig van rechtse websites uit Amerika die nepberichten de wereld in sturen. De Macedoniërs nemen het verhaal grotendeels of compleet over en delen het via Facebook.

Het succesvolste verhaal, gepubliceerd door ConservativeState.com, leidde tot 480.000 keer delen, liken en reacties en was oorspronkelijk geschreven door de site TheRightists.com. Ter vergelijking: het (ware) verhaal van The New York Times over de bijna 1 miljard dollar verlies die Trump in 1995 boekte, kreeg er maar 175.000.

  • Screenshot
    Het artikel op de website ConservativeState, gemaakt door iemand uit Macedonië
  • Screenshot
    Het oorspronkelijke verhaal, afkomstig van The Rightists

Ze hebben hetzelfde een tijdje geprobeerd met verhalen die aanhangers van Bernie Sanders moeten aanspreken, schrijft BuzzFeed, maar niets doet het zo goed als 'Trump-verhalen'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl