Modamani in de rechtbank, met op de achtergrond zijn advocaat
NOS NieuwsAangepast

Facebook hoeft nepnieuwsberichten over vluchteling niet op te sporen

Facebook hoeft niet actief Duitse nepnieuwsberichten op te sporen waarin een selfie van de Syrische vluchteling Modamani wordt misbruikt.

Modamani maakte twee jaar geleden een selfie met bondskanselier Angela Merkel. Later dook de foto ook op in nepnieuwsberichten, waarin Modamani onterecht werd beschuldigd van onder meer de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Dergelijke berichten werden honderden keren gedeeld.

Wereldwijd

De Syriër wilde dat Facebook de berichten actief zou verwijderen. De rechter oordeelt dat Facebook de beledigingen niet zelf geuit heeft, maar dat de gebruikers dat deden. Het bedrijf is noch dader, noch deelnemer zegt de rechtbank. Volgens de rechter heeft Facebook maatregelen genomen, waardoor het voor een gemiddelde gebruiker in Duitsland niet meer mogelijk is de beelden op te roepen.

Modamani wilde dat de beelden wereldwijd werden opgespoord en gewist, maar de rechter acht zich niet bevoegd om daar in een kort geding een definitieve uitspraak over te doen. Ook is er volgens hem geen spoedeisend karakter, omdat Anas door de publiciteit te zoeken zelf heeft meegewerkt aan het verspreiden van de afbeeldingen.

Beide partijen kunnen nog in beroep tegen de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl