EPA
NOS NieuwsAangepast

Twitter wil het voor pesters lastiger maken om terug te komen

Als er iets is waar Twitter veel last van heeft, is het pesten op het platform. Keer op keer belooft het daar iets aan te doen. Vandaag heeft het bedrijf drie nieuwe maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat pesters op het platform sneller worden genegeerd.

Het is niet de eerste keer dat het platform maatregelen aankondigt, maar eerdere initiatieven leverden te weinig op. Zo beloofde het platform al eerder om dreigtweets aan te pakken en er werd een 'veiligheidsraad' opgericht die Twitter van advies moest gaan voorzien. Ook vanuit de Europese Commissie kwam er druk. Topman Jack Dorsey beloofde vorige week dat deze veranderingen echt anders zijn.

Het is op Twitter heel makkelijk om anoniem een account aan te maken. Via dat soort accounts wordt vaak gepest. Dat wil het platform gaan aanpakken door het voor eigenaren lastiger te maken om na een blokkade met een ander account terug te keren.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, is onduidelijk. Tegenover techsite Recode wil een woordvoerder niet veel meer verklappen dan dat het een "combinatie is van menselijke recensenten en kunstmatige intelligentie".

Daarnaast gaat het platform bepaalde woorden, en daarmee tweets, filteren in de zoekresultaten. Deze functionaliteit kunnen gebruikers zelf aan- of uitzetten en moet voorkomen dat je bij het zoeken haatzaaiende tweets ziet.

Waar veel gebruikers ook last van hebben, zijn haatzaaiende of discriminerende reacties. Twitter wil die gaan verbergen, door in conversaties deze tweets automatisch in te klappen. Daardoor zijn deze minder zichtbaar. Deze maatregelen zijn vooral cosmetisch; het verandert niks aan de hoeveelheid vervelende tweets, ze zijn alleen minder zichtbaar.

Dragelijker

Vooral de eerste maatregel, het tegengaan van terugkerende pesters, kan Twitter veel gaan opleveren. Tot nu toe had het daarvoor geen goed plan paraat. Zo heb je praktisch geen identificatie nodig om op het platform actief te worden. Dat is meteen ook de charme van Twitter. Het is anoniem en geeft daardoor veel meer vrijheid.

De belangrijkste vraag is of dit genoeg zal zijn en of het voldoende werkt. Twitter heeft al lang last van pesters en heeft daarmee zoveel gebruikers afgeschrikt, dat mensen zijn overgestapt naar bijvoorbeeld Instagram en Snapchat. Twitter is daarnaast in de ogen van velen niet meer hip.

Of deze maatregelen daar iets aan kunnen veranderen is de vraag. Het kan er in ieder geval voor zorgen dat het leven voor bestaande Twitter-gebruikers draaglijker wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl