De Turkse vlag wappert voor het Nederlandse consulaat in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Europese Commissie: Erdogan ging grens over en moet toon matigen

De Europese Commissie zegt dat de Turkse president Erdogan een grens is overgegaan en roept Ankara op zijn toon te matigen. Vice-voorzitter Timmermans noemt in gesprek met de NOS de vergelijking die Erdogan maakte met nazi-praktijken onaanvaardbaar. Hij benadrukt dat de retoriek van Erdogan de afgelopen dagen is doorgeschoten.

In een verklaring zegt de Commissie dat Turkije zich moet onthouden van harde uitspraken en daden die de relatie met Nederland en andere Europese staten kunnen schaden. Het is voor het eerst dat de EU zich over het conflict tussen Nederland en Turkije uitlaat.

Koenders

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken voelt zich gesteund. "In Europa delen we dezelfde waarden. De steunbetuigingen die ik heb mogen ontvangen van collega’s onderstrepen dat nogmaals. Het is goed dat Europa Turkije oproept af te zien van excessieve verklaringen en acties. Nederland sluit geen grenzen, Nederland én Europa stellen ze."

Volgens Timmermans is Nederland de afgelopen dagen ferm blijven staan. "Nederland staat hier stevig z'n mannetje", zo becommentarieert hij de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag in Rotterdam. Nederland had het volste recht om een eigen afweging te maken en toe te zien op handhaving van de openbare orde en veiligheid, zegt de tweede man van de Europese Commissie.

'Nederland staat hier stevig z'n mannetje'

Vanuit Europa kwam er dit weekend geen openlijke steun voor het optreden van Nederland, het bleef erg stil in Brussel, constateerde correspondent Arjan Noorlander gisteren.

Timmermans vindt die constatering niet terecht. De rel met Turkije was een binnenlandse aangelegenheid. Wel hebben diverse Eurocommissarissen zaterdagavond gebeld met zowel premier Rutte, minister Koenders als met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. "We werden gebeld door de Turken. Niet om te bemiddelen, maar wel om over en weer boodschappen door te geven."

'Volledig onacceptabel'

Bondskanselier Merkel noemt de uitlatingen van de Turkse president Erdogan, waarin hij Nederland fascistisch en een overblijfsel van het naziisme noemt, vandaag "volledig onacceptabel". De Duitse regering heeft Nederland volledige steun toegezegd.

In Duitsland is er discussie over de komst van Turkse ministers in verband met het referendum in Turkije. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken De Maizière sprak zich vandaag uit voor een verbod op Turkse optredens in Duitsland. Zijn collega van Defensie wil juist geen verbod.

Volgens de Duitse zender ZDF zouden er nog 30 Turkse verkiezingsbijeenkomsten in Duitsland gepland staan.

Denemarken

Tot vandaag kwam er alleen een steunbetuiging van Denemarken dat een aangekondigd bezoek van de Turkse premier Yildrim wil uitstellen vanwege de rel met Nederland.

"Om zo'n bezoek nu te laten plaatsvinden, kan worden geïnterpreteerd als signaal dat Denemarken wellicht milder denkt over de ontwikkelingen in Turkije", liet de Deense premier Rasmussen volgens Deense media weten. "Maar dat is niet het geval."

NAVO

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg roept alle leden van het bondgenootschap op om kalm te blijven en wederzijds respect te tonen nu de spanning tussen Nederland en Turkije oploopt.

Volgens Stoltenberg is het nu belangrijk dat de bondgenoten zich richten op alles wat hen verbindt, zoals de dreiging van Islamitische Staat.

Vluchtelingendeal

Het Turkse kabinet maakt naar verwachting vandaag bekend welke sancties het tegen Nederland instelt vanwege de diplomatieke rel.

De Turkse minister voor Europese Zaken zegt dat de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU moet worden heroverwogen. Het is niet de eerste keer dat Turkije dreigt de grens naar Europa open te stellen voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl