De Turkse president Erdogan
NOS NieuwsAangepast

Erdogan: grenzen gaan open als EU zo doorgaat

De Turkse president Erdogan waarschuwt dat Turkije zijn grenzen met de EU voor vluchtelingen openstelt als de Europese Unie zijn land "blijft bedreigen". Als hij de daad bij het woord voegt, betekent dat het einde van de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU.

Aanleiding voor het dreigement van Erdogan is de oproep van het Europees Parlement om de toetredingsgesprekken met Turkije te bevriezen. Er is in de EU veel kritiek op de maatregelen die Turkije sinds de verijdelde staatsgreep van juli heeft genomen. Zo zijn tienduizenden aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen opgepakt of ontslagen.

'EU-grenzen gaan open voor vluchtelingen als EU Turkije blijft bedreigen'

Begin deze maand uitte EU-buitenlandcommissaris Federica Mogherini grote zorgen over de democratie in Turkije. Ze riep het land op om de mensenrechten te respecteren.

Het interesseert me niet.

President Erdogan

In een toespraak die vanochtend live op televisie werd uitgezonden zei Erdogan dat de oproep van het Europees Parlement hem en zijn volk niet deert. "Het interesseert me niet als alle EU-landen voor het bevriezen van de gesprekken stemmen."

"Wij zijn degenen die 3,5 miljoen vluchtelingen in dit land voeden. Jullie hebben je beloftes gebroken", zei hij. "Als jullie verder gaan op deze weg, zullen de grensposten worden geopend."

Het dreigement van de Turkse president maakt weinig indruk op minister Koenders van Buitenlandse Zaken. "De vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije is duidelijk, en ik zie dat hij werkt", zegt Koenders. "Ik laat me niet onder druk zetten. Dit is megafoon-diplomatie."

Koenders: dreigement Erdogan is megafoon-diplomatie

In augustus dreigde Turkije ook al met het opzeggen van de vluchtelingendeal als Europa de visumplicht voor Turken niet voor oktober zou afschaffen. Het visumvrij reizen was een van de voorwaarden voor Turkije om in te stemmen met de grootschalige opvang van migranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl