NOS NieuwsAangepast

Minister Kaya uitgezet als ongewenst vreemdeling

De Turkse minister Kaya is aan het begin van de nacht uitgezet omdat ze tot ongewenst vreemdeling is verklaard. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam bevestigde in een ingelaste persconferentie dat Kaya is weggevoerd naar Duitsland, begeleid door de politie.

Uit Duitsland was ze gisteravond aangekomen in Rotterdam, met de bedoeling om in het Turkse consulaat een toespraak over het Turkse grondwetreferendum te houden. Op dat referendum is internationaal kritiek, omdat het is bedoeld om de macht van de Turkse president te vergroten.

Volgens Aboutaleb heeft de Turkse consul-generaal de Nederlandse autoriteiten "op schandalige wijze misleid". De consul zou hebben gezegd dat er de afgelopen dag niets op stapel stond in Rotterdam, terwijl hij tegelijkertijd Turkse Nederlanders op sociale media opriep om naar het consulaat te komen. "Hij heeft ronduit gelogen", zei Aboutaleb.

Aboutaleb: we zijn misleid

Kaya verbleef urenlang bij het consulaat in haar auto, omdat ze van de politie het gebouw niet binnen mocht. Onderhandelingen over haar vertrek duurden uren. Daarbij was volgens Aboutaleb ook premier Rutte betrokken.

Onrust

Aboutaleb zei verder dat het na Kaya's vertrek rond het consulaat enige tijd onrustig was. De politie riep de betogers die daar de hele avond hadden gebivakkeerd op om weg te gaan, maar een deel deed dat niet en keerde zich tegen de agenten.

Daarop zette de ME waterkanonnen in. Rond 02.00 uur waren enkele aanhoudingen verricht.

Wat gebeurde er vannacht in Rotterdam?

De burgemeester zei ook dat hij hoopt dat er de komende periode een gesprek op gang komt tussen Turkije en Nederland om de lucht te klaren. "We zijn weggezet als nazaten van nazi's", verwees hij naar een verwijt van president Erdogan. "Zouden ze wel weten dat ik burgemeester ben van een stad die door de nazi's is gebombardeerd?"

De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk.

Kabinet in een verklaring

Premier Rutte sluit zich daarbij aan. In een kabinetsverklaring wordt gesproken van "onacceptabele verbale agressie van de Turkse autoriteiten".

"De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk", stelt het kabinet. "Het bezoek van de Turkse minister Kaya van Familiezaken was in deze context onverantwoord. In contact met de Turkse autoriteiten is deze boodschap nogmaals overgebracht en is aangegeven dat minister Kaya niet welkom is in Nederland. Desondanks heeft zij besloten af te reizen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl