Minister Cavusoglu
NOS NieuwsAangepast

Nederland trekt landingsrechten vlucht Turkse minister in

Nederland weert de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu. Het kabinet doet dat door de landingsrechten voor zijn vlucht naar Rotterdam in te trekken. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bekendgemaakt.

Cavusoglu wilde om 17.00 uur naar Rotterdam komen om een toespraak te houden voor de grondwetswijziging in Turkije, tegen het dringende advies van de Nederlandse regering in om dat niet te doen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de openbare orde in gevaar is gekomen door de oproep van de Turkse autoriteiten om het evenement in Rotterdam groter te maken.

Onmogelijk

Het kabinet wil geen Turkse campagne voor het grondwetsreferendum in Nederland en probeerde in overleg met Turkije tot een "acceptabele oplossing" komen.

Nog voordat de gesprekken waren afgerond, dreigden de Turkse autoriteiten publiekelijk met sancties en zei Cavusoglu dat Nederland de Turkse Nederlanders gegijzeld houdt. Dat maakt de zoektocht naar een redelijke oplossing onmogelijk, schrijft het ministerie. Nederland betreurt de gang van zaken en blijft voorstander van overleg met de bevriende natie Turkije.

Cavusoglu dreigt met sancties

De maatregel van Nederland gaat "onherroepelijk tot grote schade leiden", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "De Turken gaan dit hoog opnemen en het zal de relatie tussen Turkije en Nederland ernstig verstoren."

Volgens Waagmeester hebben de Turken de kwestie overduidelijk op de spits gedreven, eerst in Duitsland en nu in Nederland. "De Turkse minister Cavusoglu sprak vanochtend over sancties als hij niet in Nederland zou mogen landen. Toen was dat nog een verrassing, nu de Nederlandse regering de landingsrechten heeft ingetrokken is het dat niet meer."

Verplaatst

De kwestie rond de komst van Cavusoglu speelt al de hele week. Eerst trok het zalencentrum waar hij zou spreken zich terug, waarna de bijeenkomst werd verplaatst naar het huis van de Turkse consul. Het huis wordt vandaag extra bewaakt door de politie.

Premier Rutte pleitte gisteren nog voor scherp toezicht bij de bijeenkomst. Ook PVV-leider Wilders verzette zich fel tegen de komst van de Turkse regering. Hij zegt nu in een reactie dat het besluit nooit zonder de PVV genomen zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl