AFP

De wereld staat aan de rand van de grootste humanitaire crisis sinds 1945. Daarvoor waarschuwen de Verenigde Naties. Meer dan twintig miljoen mensen dreigen om te komen van de honger.

VN-topman Stephen O'Brien (Humanitaire Zaken) zei in de VN-Veiligheidsraad dat er wereldwijd een gecoördineerde actie op gang moet komen.

Miljarden nodig

Er is direct geld nodig om hulp te verlenen in Jemen, Zuid-Sudan, Somalië en het noordoosten van Nigeria. "Om precies te zijn, hebben we voor juli 4,4 miljard dollar nodig", zei O'Brien. Het Nederlandse kabinet maakte gisteren bekend dat het twee miljoen euro vrijmaakt voor deze gebieden. De samenwerkende hulporganisaties hebben Giro555 geopend om geld in te zamelen ter bestrijding van de hongersnood.

De Verenigde Naties spreken van voedselgebrek als meer dan 30 procent van de kinderen tot 5 jaar lijdt aan ondervoeding en het sterftecijfer dagelijks hoger ligt dan 2 per 10.000 mensen. 

Jemen

De nood is het hoogst in Jemen. Volgens O'Brien heeft twee derde van de bevolking daar hulp nodig. Dat zijn bijna negentien miljoen mensen. "Zeven miljoen mensen lijden honger en weten niet waar hun volgende maaltijd vandaan moet komen."

Het is al jaren onrustig in Jemen, het armste Arabische land. Sinds twee jaar woedt er een burgeroorlog.

De voorspelling is dat er dit jaar ruim twee miljard dollar nodig is om de nood in Jemen te verlichten. Daarvan is pas 6 procent bij elkaar gebracht. Op 25 april houdt de VN een nieuwe donorconferentie voor Jemen.

Het voedseltekort in Zuid-Sudan is door mensen veroorzaakt. Partijen in het conflict zijn ook partij in het voedselgebrek.

Stephen O'Brien, VN-topman

O'Brien was dit jaar in Zuid-Sudan, waar drie jaar geleden een burgeroorlog uitbrak. De situatie was daar nog nooit zo erg, stelt de VN-topman. "Het voedseltekort is door mensen veroorzaakt. Partijen in het conflict zijn ook partij in het voedselgebrek. Dat geldt ook voor degenen die niet ingrijpen en het geweld stoppen."

In Zuid-Sudan hebben volgens de VN meer dan 7,5 miljoen mensen hulp nodig. Onder hen zijn ongeveer een miljoen ondervoede kinderen. 

In Somalië hebben ruim zes miljoen mensen hulp nodig, meer dan de helft van de bevolking. "In Somalië lopen vrouwen en kinderen wekenlang op zoek naar voedsel en water", zei O'Brien. "Zij hebben niets meer om van te leven en trekken naar de steden."

In het noordoosten van Nigeria is de islamitische terreurgroep Boko Haram een van de oorzaken van de problemen. Ruim 2,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. 

STER reclame