NOS NieuwsAangepast

Liever de oorlog in Jemen dan de hongerdood in Oost-Afrika

Stel: je besluit uit je eigen land te vluchten en het enige land waar je naartoe kan, is Jemen. Het is misschien het laatste land waar je aan denkt als vluchtelingenbestemming, maar voor duizenden Afrikanen is Jemen een toevluchtsoord.

Op de vlucht voor honger, droogte en vervolging komen maandelijks duizenden vluchtelingen uit Somalië, Djibouti en Ethiopië in Jemen aan. De vluchtelingen willen niet in Jemen blijven, maar proberen door te reizen naar Saudi-Arabië.

Kwetsbaarheid

De chaos die is veroorzaakt door de burgeroorlog in Jemen trekt de vluchtelingen aan. Ze denken dat ze door de situatie in het land makkelijk de grens over kunnen glippen naar Saudi-Arabië. Maar het is diezelfde chaos die deze vluchtelingen zo kwetsbaar maakt. Ze worden door mensensmokkelaars uitgebuit.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) worden vluchtelingen vaak afgeperst, mishandeld en soms zelfs vermoord. Laurent de Boeck, hoofd van de migratiemissie in Jemen, zegt dat het bij aankomst al mis gaat. ''Wanneer de vluchtelingen het land in komen, worden ze opgevangen door mensensmokkelaars, die vooral op hun geld uit zijn. Ze worden gevangen gehouden totdat ze geld betalen. Als ze geen geld hebben, moeten ze familieleden bellen om geld te regelen. Terwijl ze gevangen zitten worden ze gemarteld en soms zelfs verkracht.''

Vluchten naar oorlogsgebied

Volgens correspondent Kees Broere worden de families van de vluchtelingen voor het blok gezet. ''Veel vluchtelingen hebben al duizenden euro's in hun overtocht gestoken. Geld om vrij te komen is er dan vaak niet meer. Familieleden worden dan gedwongen om voor hen een oplossing te vinden. Mensensmokkelaars bellen die familieleden op om losgeld te eisen. En om daar druk achter te zetten, worden tijdens die telefoongesprekken de vluchtelingen soms hoorbaar gemarteld."

Burgeroorlog

Vanwege de burgeroorlog in Jemen wordt er bijna niet opgetreden tegen mensensmokkelaars. Volgens de IOM zijn vluchtelingen in Jemen als het ware vogelvrij verklaard. "Mensensmokkelaars hebben in Jemen vrij spel, vanwege de ineenstorting van de rechtsstaat kunnen ze doen wat ze willen."

In Jemen woedt al twee jaar een burgeroorlog en het land kampt zelf met miljoenen binnenlandse vluchtelingen. Volgens de VN heeft twee derde van de bevolking in Jemen humanitaire hulp nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl