AFP

De samenwerkende Nederlandse Hulporganisaties hebben Giro555 geopend om geld in te zamelen ter bestrijding van de dreigende hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Sudan. Volgens de organisatie lijden zeker 20 miljoen mensen daar en in omliggende landen aan ernstige ondervoeding.

In Zuid-Sudan is de dreiging volgens Giro555 voor 100.000 mensen acuut. Zij leven volgens de organisaties op de rand van hongerdood. 

Volgens noodhulpcoördinator Frido Herinckx van het Rode Kruis is de oorzaak van de dreigende hongersnood droogte en conflict in de regio. "Het punt dat moet worden ingegrepen is nu echt bereikt. Het gaat nu uit de hand lopen", zei Herinckx bij Nieuws en Co.

Dodelijke combinatie

"Zo'n grote ramp, verspreid over vier grote gebieden, is ongekend", zegt actievoorzitter Farah Karimi van Oxfam Novib. "Vooral kinderen, zieken en de allerarmsten zijn in acuut levensgevaar. We kunnen niet blijven toekijken en niets doen."

Oxfam Novib zegt dat er in de landen sprake is van een dodelijke combinatie van klimaatverandering, droogte, armoede en geweld.

Giro 555-actie tegen dreigende hongersnood

De vorige Giro555-actie werd georganiseerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Nepal. Hiervoor werd ongeveer 25 miljoen euro ingezameld.

STER reclame