NOS NieuwsAangepast

Hongerdood bedreigt miljoenen, kabinet geeft extra noodhulp

Het kabinet maakt twee miljoen vrij voor noodhulp in Somalië, Zuid-Sudan, het noordoosten van Nigeria en Jemen. Miljoenen mensen in deze landen worden met de hongerdood bedreigd.

Het kabinet geeft hiermee gehoor aan de oproep van VN-secretaris-generaal Guterres om de bevolking in dit deel van Afrika te helpen.

Ploumen: "Alleen al voor Zuid-Soedan spreekt de VN van een totale catastrofe: moeders en kinderen gaan naar gevaarlijke moerassen en eten daar waterplanten om hun honger te stillen. In Jemen sterft elke tien minuten een kind door geweld, honger of gebrek aan medische hulp."

Uitzonderlijk

Farah Karimi van Giro555 spreekt van een uitzonderlijke ramp. "De crisis is enorm en de Nederlandse hulporganisaties hebben vele tientallen miljoenen euro’s nodig om de komende maanden levens te redden. Wij zijn blij met dit gebaar van het kabinet."

"Door een combinatie van factoren stapelt de ellende in deze regio zich op", aldus minister Ploumen. Het conflict in Zuid-Sudan sleept zich al langer voort. "Ook in de gebieden die eerder veilig waren, moeten vrouwen en kinderen vluchten. Er is veel droogte in het gebied en een gebrek aan voedsel en medicijnen. Nederland heeft al meer bijgedragen eerder dit jaar, maar we geven nu 2 miljoen aan de samenwerkende hulporganisaties om meteen ter plekke hulp te bieden."

Het geld voor de noodhulp wordt ingezet via de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO).

Kabinet geeft geld voor noodhulp Jemen, Sudan, Nigeria en Somalië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl