Reuters
Aangepast

Het leed van Jemen: zwaar ondervoede kinderen

Dit is Jemen nu: het beeld van huilende kinderen met zwaar ondervoede lichaampjes in uitpuilende ziekenhuizen. Hoewel het voortslepende en ingewikkelde conflict in Syrië wereldwijd de meeste aandacht krijgt, spelen zich ook in de zuidelijkste punt van het Midden-Oosten inhumane taferelen af.

"Mijn kind is ziek", zegt de moeder van 6-jarige Salem (foto hierboven). "Ik geef hem koekjes, maar omdat hij ziek is eet hij niet. Mijn man is visser, maar kan zijn werk niet meer doen sinds de bombardementen begonnen. Alle vissers blijven thuis omdat het buiten te gevaarlijk is. Daardoor is er honger."

We krijgen hier soms wel 120 ondervoede kinderen per maand binnen, dat kunnen we niet aan.

Een zuster in het ziekenhuis in Hodeida

"Sinds april zien we deze gevallen binnenkomen", zegt een zuster in het ziekenhuis van de stad Hodeida voor de camera van Reuters. "Toen waren het er tien tot twintig per maand. Nu zijn het er soms wel 120. Soms moeten we kinderen weigeren en doorverwijzen."

Het leed van Jemen: zwaar ondervoede kinderen

De oorlog in Jemen is al bezig sinds maart vorig jaar. Een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië bombardeert opstandelingen die de president hebben verdreven. Door de bommen vallen ook burgerslachtoffers. De burgeroorlog zou 10.000 mensen het leven hebben gekost, zegt de VN.

De coalitie pleegt volgens Amnesty oorlogsmisdaden en ook de Houthi-rebellen deinzen er niet voor terug woonwijken blind te bestoken. Al veel langer zijn er berichten over mensen die alleen maar naar buiten durven om te zoeken naar eten, drinken en brandstof.

Het arme en door droogte geteisterde Jemen importeert 90 procent van zijn voedsel, zoals graan en rijst, uit andere landen. Volgens de VN heeft inmiddels de halve bevolking tot op zekere hoogte last van ondervoeding en hebben zo'n 21 miljoen van de 27 miljoen Jemenieten een vorm van humanitaire hulp nodig.

Deel artikel: