AFP
NOS Nieuws

Jemen telt af naar bestand dat broodnodige hulp moet brengen

Een paar uur voor het ingaan van een wapenstilstand in Jemen is de hoofdstad Sanaa opnieuw zwaar gebombardeerd. Ook elders in het land wordt nog gevochten tussen Houthi-rebellen en een militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. "En volgens de berichten harder dan ooit", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn.

"Iemand in Sanaa schrijft op Twitter dat het lijkt alsof de Saudi's alle bommen die het in de laatste dagen had willen afwerpen, nu in de laatste uren voor het bestand afwerpen", zegt Van Hoorn, die spreekt van een angstige situatie. Alleen al vanochtend werden in Sanaa meer dan tien luchtaanvallen geteld. In totaal zouden daarbij negentig doden en driehonderd gewonden zijn gevallen.

"Er zijn ook nog bombardementen in de havenstad Hodeida, waar het Wereldvoedselprogramma van de VN hulp naartoe wil sturen. Dat moet echt stoppen. Anders kan niet eens worden begonnen met het verlenen van humanitaire hulp."

Infrastructuur

De wapenstilstand waarover Saudi-Arabië en de Houthi-rebellen zondag een akkoord bereikten, moet vijf dagen duren. In die tijd zouden hulporganisaties voedsel en andere noodhulp aan de noodlijdende bevolking van Jemen kunnen geven.

Er is een tekort aan benzine. Maar daar is wel behoefte aan, als je alle plekken wilt bereiken.

NOS-correspondent Sander van Hoorn

Maar vijf dagen is kort, zegt Van Hoorn. "Zeker ook omdat niet duidelijk is hoe het is gesteld met de infrastructuur. Die is zwaar getroffen. Vliegvelden zijn gebombardeerd, maar ook wegen. En er is een tekort aan benzine. En daar is wel behoefte aan, als je alle plekken wilt bereiken."

Die combinatie maakt de hulpverlening waarschijnlijk erg moeilijk. Van Hoorn: "Voor de oorlog begon had 40 procent van de Jemenieten hulp van buitenaf nodig. Dat aantal zal alleen maar toegenomen zijn. En al die mensen kunnen niet zomaar naar distributiepunten komen. Want daarvoor hebben ze brandstof nodig."

Het bestand moet om 23.00 uur lokale tijd (22.00 uur Nederlandse tijd) ingaan en duurt, als het door beide partijen wordt nageleefd, tot en met zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl