Houthi-rebellen op het vliegveld van Sanaa
NOS Nieuws

Scepsis en hoop over bestand Jemen

Vanavond om 22.00 uur Nederlandse tijd moet in Jemen een staakt-het-vuren ingaan. De Houthi-rebellen en de militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië hebben een bestand van vijf dagen afgesproken. Maar gisteren, toen de afspraken over het bestand al lang en breed bekend waren, werd er nog volop gevochten. "Pas op het laatste moment zal blijken of het gaat lukken", zegt correspondent Sander van Hoorn.

Gisteren waren er onder meer nog Saudische luchtaanvallen op de hoofdstad Sanaa. Daarbij werd een wapendepot geraakt. Volgens bronnen in Jemen vielen er zeker 25 doden. Ook waren er hevige vuurgevechten tussen Saudische militairen en Houthi-rebellen in het grensgebied. Daarop werden nog meer legereenheden naar de grens met Jemen gestuurd.

Volop gevechten voor bestand Jemen

Eerder op de dag werd een Marokkaanse F-16 uit de lucht geschoten. Marokko is een van de landen die meedoen aan bombardementen op de Houthi's. Over het lot van de piloot is officieel niets bekend, maar op Twitter circuleren foto's waarop wrakstukken van de bewuste F-16 en lichaamsdelen te zien zouden zijn.

Geen van de partijen wil als de zwakkere het staakt-het-vuren ingaan.

Correspondent Sander van Hoorn

Sterke positie

Met die gevechten willen de strijdende partijen voor het bestand een zo sterk mogelijke positie innemen, zegt Van Hoorn. "Geen van de partijen wil als de zwakkere het staakt-het-vuren ingaan." Of het bestand er komt, moet volgens hem nog blijken.

"Het mooie van zo'n bestand is dat geen van de strijdende partijen degene wil zijn die het van tevoren al om zeep helpt." Hij denkt dat er vanavond hoe dan ook wel een moment is dat het vechten even stopt. "Maar dat is dan vooral omdat er grote druk is van bijvoorbeeld de Verenigde Naties en de VS."

Saudi-Arabië en de Houthi's hebben gezegd te stoppen met vechten zolang de andere partij dat ook doet. "Maar in Aden heb je groepen die tegen de Houthi's strijden en die zeggen al dat ze pas stoppen met vechten als de Houthi's zich terugtrekken. Als het daar niet lukt, dan kan het staakt-het-vuren snel voorbij zijn."

Volgens Van Hoorn is er onder de bevolking van Jemen zowel scepsis als hoop dat het bestand standhoudt.

Humanitaire hulp

Saudi-Arabië stelde het staakt-het-vuren donderdag voor, op initiatief van de VS. Het zou hulpverleners de kans moeten bieden om de noodlijdende bevolking van Jemen te helpen.

"De gevechtspauze is echt broodnodig", zei VN-hulpcoördinator Johannes van der Klaauw eerder bij de NOS. Volgens de Nederlander staan de VN en hulporganisaties klaar om vanavond gelijk in actie te komen. "We zijn heel goed voorbereid om die vijf dagen maximaal te kunnen benutten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl