Gisteren werd het huis van voormalig president Saleh gebombardeerd door Saudi-Arabië
NOS Nieuws

Marokkaanse straaljager vermoedelijk neergestort in Jemen

In Jemen is vermoedelijk een Marokkaanse F-16 neergestort. Het toestel verdween gisteravond van de radar. Marokko is een van acht landen die onder leiding van Saudi-Arabië luchtaanvallen uitvoeren in Jemen om de Houthi-rebellen terug te dringen.

Het Marokkaanse leger heeft de vermissing van de straaljager vanochtend bevestigd, maar over wat er is gebeurd wordt niets gezegd. De piloot van de Marokkaanse straaljager die het verdwenen toestel vergezelde, heeft naar eigen zeggen niet kunnen zien of de piloot zijn schietstoel heeft gebruikt.

Op Twitter circuleren foto's van wrakstukken die van het toestel zouden zijn. Op de wrakstukken is de Marokkaanse vlag te zien. Ook zijn lichaamsdelen zichtbaar.

De nieuwszender van de sjiitische Houthi-rebellen, al-Maseera, bericht dat een luchtdoelraket de F-16 heeft neergehaald in de noordwestelijke provincie Saada, waar de Houthi's hun machtsbasis hebben.

Kort na het begin van de Saudische operatie in Jemen, eind maart, stortte een Saudische straaljager neer in wateren ten zuiden van Jemen; beide piloten werden gered. Niet eerder stortte tijdens de operatie een gevechtsvliegtuig van de coalitie neer in Jemen.

Staakt-het-vuren

Gisteren stemden de Houthi-rebellen in met een tijdelijk staakt-het-vuren, zoals was voorgesteld door Saudi-Arabië. Dat moet morgenavond ingaan om humanitaire hulp mogelijk te maken voor de burgerbevolking.

De gevechten gaan ondertussen onverminderd door. In het grensgebied van Saudi-Arabië en Jemen zijn over en weer beschietingen. De Houthi's zeggen dat ze raketten en mortiergranaten hebben afgevuurd op de Saudische kustplaats Jizan en de grensstad Najran. De Saudische strijdkrachten zouden meer dan 150 raketten hebben afgevuurd richting Jemen.

Op de Saudische televisie werden beelden getoond van getroffen gebouwen; er zouden geen slachtoffers zijn. In Jemen vielen volgens de Houthi's zeker 13 doden door de raketbeschietingen door Saudi-Arabië.

Volgens de Nederlandse VN-hulpcoördinator voor Jemen, Johannes van der Klaauw, maken beide partijen zich met hun bombardementen schuldig aan schendingen van het internationale humanitaire recht. Van der Klaauw zegt dat de VN klaarstaat om hulp het land binnen te brengen als het staakt-het-vuren morgenavond inderdaad zijn beslag krijgt.

1400 doden

De sjiitische Houthi-rebellen namen vorig jaar september in vier dagen tijd de hoofdstad Sanaa in. Sindsdien zijn grote delen van het land in handen gevallen van de rebellen en president Hadi is het land ontvlucht.

Volgens VN-cijfers zijn sinds medio maart meer dan 1400 mensen omgekomen bij de gevechten in Jemen, het merendeel burgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl