Verwoesting in Jemen na een luchtaanval door de Saudische coalitie
NOS Nieuws

'Humanitair bestand in Jemen is een begin'

Het humanitaire bestand in Jemen waarvoor alle strijdende partijen vandaag groen licht gaven, is echt broodnodig. Dat stelt de VN-hulpcoördinator humanitaire zaken voor Jemen, de Nederlander Johannes van der Klaauw. "Deze pauze is een begin. Hopelijk komt er een hele serie pauzes zodat we de burgerbevolking hulp kunnen blijven brengen."

Vandaag stemden de opstandelingen in Jemen in met een Saudisch voorstel voor een vijfdaags bestand dat dinsdag moet ingaan. Zo'n pauze is het minimale dat nodig is voor hulp aan de bevolking. Volgens Van der Klaauw is dit het maximaal haalbare voor dit moment. "Omdat een volledige wapenstilstand of een politiek akkoord nu nog te ver weg is."

De VN en hulporganisaties staan volgens Van der Klaauw klaar om dinsdag meteen in actie te komen. "We zijn heel goed voorbereid om die vijf dagen maximaal te kunnen benutten. Onze hulpgoederen staan zo gestationeerd dat ze meteen op weg kunnen, ook naar de enclaves die nu nog onbereikbaar zijn. Want we hebben alle partijen ook heel duidelijk gezegd dat we in het hele land terecht moeten kunnen."

Ziekenhuizen

Ook staat alles klaar om nieuwe hulpgoederen per vliegtuig of schip Jemen in te krijgen. "Het gaat er in eerste instantie om dat burgers een veilig heenkomen kunnen vinden en dat wij hen kunnen helpen. Maar deze pauze moet ook gebruikt worden om voorzieningen als ziekenhuizen en watersystemen weer op gang te krijgen."

Tot nu toe was het vrijwel onmogelijk om enige vorm van hulp te bieden in Jemen. "Voor elk vliegtuig of elk schip dat we willen inzetten kost het ons telkens dagen van onderhandelingen met de strijdende partijen. Opslagplaatsen met hulpgoederen zijn gebombardeerd. En zelfs onze eigen VN-kantoren in Aden zijn op dit moment bezet."

Johannes van der Klaauw

Dat bombardement op Sa'dah was verschrikkelijk.

VN-hulpcoördinator voor humanitaire zaken in Jemen, Johannes van der Klaauw

Wat dat betreft hebben alle partijen zich volgens Van der Klaauw meermaals schuldig gemaakt aan schending van zowel humanitair als internationaal oorlogsrecht. "Ook civiele installaties, burgers en kampen van ontheemden zijn doelwit geweest van bombardementen en gevechten."

Eerder dit weekeinde veroordeelde Van der Klaauw al de Saudische luchtaanval op Sa'dah. "Dat bombardement was verschrikkelijk. Er werd wel gezegd dat de burgers vooraf zijn gewaarschuwd, maar bij gebrek aan transport konden die mensen daar helemaal niet weg. Maar goed, de andere partij heeft twee dagen geleden feitelijk hetzelfde gedaan door in Aden een boot vol vluchtende mensen onder vuur te nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl