Strijders die trouw zijn aan de verdreven president Hadi, zaterdag in Aden
NOS Nieuws

Houthi's akkoord met bestand vanaf dinsdag

De leiders van de Houthi-rebellen in Jemen hebben het aanbod aanvaard voor een vijfdaags humanitair bestand dat dinsdagavond ingaat. Een woordvoerder heeft dat gedaan in een verklaring die is uitgegeven door het persbureau Saba.

Saudi-Arabië, leider van de coalitie die Houthi-doelen bombardeert, stelde de wapenstilstand vrijdag voor. Het voorstel was op aandringen van de Amerikaanse regering, die zich steeds grotere zorgen maakt over de humanitaire situatie in Jemen.

De Saudi's voelden niets voor een eenzijdig bestand. Ze stelden als voorwaarde dat ook de Houthi's de wapens tijdelijk zouden neerleggen.

Waarschuwing

De Houthi's waarschuwen dat hun leger weer in actie komt als al-Qaida of zij die al-Qaida steunen het bestand schenden. Verder laten de Houthi's weten dat ze alle pogingen steunen om het lijden van de bevolking in Jemen te verlichten. De VN heeft alarm geslagen over de humanitaire toestand in Jemen. Hulpverleners kunnen miljoenen mensen niet bereiken.

Na het aanbod voor een bestand gingen de Saudi's dit weekend opnieuw vol in de aanval in Jemen. Tientallen bombardementsvluchten werden uitgevoerd, waarbij onder meer het hoofdkwartier van de Houthi's zou zijn verwoest. Tanks en andere militaire voertuigen waren ook doelwit.

Saleh

Uit Jemen wordt gemeld dat het huis van oud-president Saleh vanochtend vroeg ook is gebombardeerd. Onbekend is of daar slachtoffers zijn gevallen. Troepen die loyaal zijn aan Saleh staan aan de kant van de Houthi's.

De Saudische aanval op Jemen begon op 26 maart, toen de Houthi's waren opgerukt naar het zuiden van Jemen en president Hadi het land ontvluchtte. Saudi-Arabië smeedde toen een coalitie die tot doel heeft het regime van Hadi te herstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl