NOS NieuwsAangepast

Rutte: scherp toezicht bij Turks campagnebezoek Rotterdam

Rutte: wij kunnen het strikt genomen niet tegenhouden

Bij de campagnebijeenkomst van de Turkse minister Cavusoglu zal morgen extra streng worden gelet op de openbare orde en veiligheid. Dat zei premier Rutte in Nieuwsuur, naar aanleiding van de aangekondigde komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken naar Rotterdam.

Cavusoglu zal bij de Turkse consul in Rotterdam campagne voeren voor een referendum in Turkije over de positie van de president. Het kabinet wil niet dat de minister dat doet, maar kan zijn komst niet voorkomen.

Contact

"Het is Turks grondgebied, dat is het terrein van de Turkse regering", zei Rutte. "Maar wij zullen streng toezien op de openbare orde en veiligheid. Wij hebben daarover ook contact met zijn team."

Welke maatregelen worden getroffen, zei Rutte niet. Er is sprake van dat de minister in de tuin van de consul optreedt. Die is niet groot. Rutte zei dat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam niet zal toestaan dat er op de stoep ook publiek komt te staan.

Scenario's

Aboutaleb zei vanavond in Pauw en Jinek zich voor te bereiden op een bezoek, maar nog niet bevestigd gekregen te hebben dat Cavusoglu ook daadwerkelijk komt. Hij houdt rekening met alle scenario's. "Elke bijeenkomst met een lid van het Turkse kabinet kan een gevaar opleveren voor de openbare orde."

De Rotterdamse burgemeester wees erop dat de Turken zijn uitgeweken naar een plek die eigendom is van de Turkse staat. "Je kunt daar binnen gaan zitten. Dat verstaan wij niet onder een openbare manifestatie. Zoiets ga ik niet verbieden."

Het kabinet heeft al verschillende malen duidelijk gemaakt dat de komst van Cavusoglu niet gewenst is en dat Nederland op geen enkele manier medewerking zal verlenen aan het bezoek. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft donderdag ook telefonisch een "stevig gesprek" gevoerd met zijn Turkse collega.

"De manier waarop dit allemaal gaat is onaanvaardbaar", aldus Koenders. Hij zegt dat hij zoiets nog nooit heeft meegemaakt, maar hij erkent dat ook hij het bezoek niet kan tegenhouden.

Het referendum over de aanpassing van de Turkse grondwet wordt volgende maand gehouden. Het is bedoeld om president Erdogan veel meer macht te geven en daarom is er internationaal veel kritiek op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl