EPA

Weer Fillon? Ja, weer Fillon. Gisteren was de Franse presidentskandidaat weer met een schandaal in het nieuws. Dit keer omdat hij zich door een rijke vriend zou hebben laten fêteren

Of hij nu president wordt of niet, de strijd om aandacht tijdens de campagneperiode heeft hij in ieder geval gewonnen. Of dat goede aandacht voor hem is, is een tweede.

Fillon werd in november gepresenteerd als de man die Les Républicains aan de verkiezingswinst moest helpen. Met zijn conservatieve geluid werd hij gezien als iemand die het rechts-populistische Front National van Marine Le Pen wind uit de zeilen kon nemen. 

Maar het liep allemaal anders. Sinds januari wordt Fillon achtervolgd door een schandaal. Het partijbestuur blijft hem steunen, zo werd begin maart bekend, maar de kans op het presidentschap is geslonken.

Oud-premier

François Fillon is een oude bekende op het politieke toneel in Frankrijk. Van 2007 tot 2012 was hij premier, onder president Sarkozy. Daarnaast zat hij in een aantal kabinetten als minister.

Vorig jaar besloot Fillon deel te nemen aan de voorverkiezingen van Les Républicains. Hij nam het op tegen Sarkozy en oud-premier Juppé. Fillon was binnen de partij de minst populaire van de drie, maar hij profileerde zich als rechtgeaarde liberaal en kwam verrassend in beide rondes als winnaar over de streep.

Degelijk

Het was een goede tijd voor Les Républicains. In de peilingen ging Fillon aan kop. Hij profiteerde van grote verdeeldheid onder linkse stemmers en de weerstand die Marine Le Pen opriep. 

Fillon profileerde zich als een degelijk politicus die de arbeidsmarkt en economie grootschalig wil hervormen. Zo zei hij het begrotingstekort terug te zullen dringen en te willen snoeien in het overheidsapparaat.

Fillon conservatieve kandidaat presidentsverkiezingen Frankrijk

Het keerpunt kwam ruim een maand later. Fillon en Le Pen waren in de peilingen verwikkeld in een nek-aan-nekrace, toen het weekblad Le Canard Enchaîné met verwoestend nieuws kwam: Fillon zou zijn vrouw op de loonlijst hebben gezet als parlementair assistent, terwijl ze daar niets voor deed. Ze zou met haar nepbaantje een half miljoen euro hebben verdiend.

Het nieuws kwam als een grote schok in Frankrijk. Fillon profileerde zich als 'meneer Normen en Waarden', maar werd nu in verband gebracht met fraude.

Schandalen plagen de hoofdrolspelers van de Franse politiek

Fillon deed het nieuws in het begin nog af als een lastercampagne, maar de bal was aan het rollen gebracht. Justitie opende een onderzoek naar de praktijken. Er volgden huiszoekingen en uitgebreide verhoren.

Ondertussen kwamen kranten met meer nieuws naar buiten. Zo bleek dat Fillon niet alleen zijn vrouw, maar ook zijn kinderen een baan had gegeven. Volgens de kranten ging het ook daar om spookbanen. In totaal zou de familie Fillon bijna een miljoen euro hebben verdiend met de praktijken.

Fillon blijft volhouden dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Hij is dan ook niet van plan om op te stappen. 

Verkiezingen

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen zijn over zeven weken. Marine Le Pen zal die waarschijnlijk winnen. Fillon zal flink aan de bak moeten om tweede te worden. Alleen dan gaat hij door naar de volgende ronde en maakt hij nog kans op het presidentschap.

In de peilingen schommelt Fillon zo rond de 19 procent, goed voor de derde plaats. Het gat met concurrenten Macron (25 procent) en Le Pen (26 procent) is nog groot.

Het partijbestuur van Les Républicains zei dus begin deze maand, ondanks het schandaal, achter Fillon te staan. Maar nu lijkt hij nog verder in het nauw te komen. Nu wordt het onderzoek uitgebreid, omdat Fillon zich door een rijke vriend zou hebben laten fêteren. De man gaf hem contant geld en cheques om dure pakken te kopen. De krant Le Journal du Dimanche, die met deze onthulling kwam, wist te melden dat daar een bedrag van een kleine 50.000 euro mee is gemoeid.

STER reclame