Gisteravond werd het echtpaar Fillon gehoord over de affaire. AFP

De Franse politie heeft huiszoeking gedaan in kantoren bij de Assemblée, de Tweede Kamer van Frankrijk. De actie heeft te maken met het onderzoek naar de 'spookbaan' van Penelope Fillon, de vrouw van presidentskandidaat François Fillon.

Vorige week onthulde een Frans tijdschrift dat de echtgenote van Fillon jarenlang als parlementair assistent in dienst was bij haar man, maar er eigenlijk nooit heeft gewerkt. Medewerkers zeggen dat ze haar nooit hebben gezien, terwijl ze er ruim 500.000 euro mee verdiende. Ook zou ze zo'n nepbaan hebben gehad bij een tijdschrift van een vriend van Fillon.

Na deze berichtgeving begon de Franse justitie met een onderzoek. Gisteravond werden Fillon en zijn vrouw zelf over de kwestie gehoord. Volgens het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat hebben ze toen papieren overlegd om hun onschuld te bewijzen.

Beschadigen

Maar het Openbaar Ministerie lijkt nog niet genoeg bewijs te hebben, zegt correspondent Frank Renout. "Bij de huiszoeking is gezocht naar meer documenten om aan te tonen dat Penelope Fillon werkte voor haar salaris." De doorzoeking was niet in het kantoor van Fillon zelf, maar in de kantoren waar de administratie van de Tweede Kamer ligt.

De kwestie lijkt de campagne van Fillon wel te beschadigen. "De zaak duurt nu al een week. Het lukt Fillon niet om de twijfels over hem weg te nemen", zegt Renout.

Fillon is een van de belangrijkste presidentskandidaten. De verkiezingen zijn in maart en april.

STER reclame