1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Hollandse Hoogte | imago stock&people
NOS NieuwsAangepast

Merkel: nazi-vergelijking Erdogan niet te rechtvaardigen

De Duitse bondskanselier Merkel vindt het op geen enkele manier goed te praten dat de Turkse president Erdogan het verbod op Turkse campagnebijeenkomsten in twee Duitse steden vergelijkt met nazi-praktijken. Volgens Merkel bagatelliseert Erdogan met zijn uitspraken het "onvoorstelbare lijden" van de slachtoffers van het nazi-regime.

Merkel zegt dat Turkse politici campagne mogen voeren in Duitsland, zolang ze hun bezoek tijdig aankondigen en ze zich houden aan de Duitse regels. Wel zei ze dat Duitsland "grote meningsverschillen" heeft met Turkije over persvrijheid, massa-aanhoudingen en de arrestatie van Welt-journalist Deniz Yücel.

Turkse ministers wilden vorige week in Keulen en Gaggenau campagne voeren voor de wijziging van de grondwet in Turkije. Door deze wijziging wordt de macht van de president flink uitgebreid. Hierover wordt volgende maand een referendum gehouden.

Eerder veroordeelde haar stafchef, Peter Altmaier de uitspraken van de Turkse president. Hij noemde de uitspraken van Erdogan in een interview bij de ARD onacceptabel. Volgens de stafchef valt Duitsland niet te overtreffen als het gaat om de rechtsstaat en tolerantie.

Geen algeheel verbod

De Duitse regering is geen voorstander van een algeheel verbod op Turkse campagnebijeenkomsten. Volgens Altmaier moeten ook mensen uit andere landen gebruik kunnen maken van de vrijheid van meningsuiting in Duitsland. Ze moeten zich daarbij wel aan de geldende regels houden.

"De regering moet niet bepalen wat er wel en niet gezegd mag worden. Daarvoor zijn instanties en uiteindelijk de rechter", vindt Altmaier.

Andere Europese landen, waaronder Nederland, willen juist wel een verbod op de bijeenkomsten. Premier Rutte zei vorige week dat hij de juridische mogelijkheden onderzoekt om de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken naar Nederland tegen te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl