EPA
NOS NieuwsAangepast

Oostenrijkse kanselier: EU moet Turkse campagne hier verbieden

De Europese Unie moet een algeheel verbod uitvaardigen op campagne-activiteiten door Turkse politici in Europa. Dat zegt de Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern in gesprek met de Duitse krant Welt am Sonntag. Kern zegt dat zo voorkomen moet worden dat individuele EU-lidstaten onder druk komen te staan van Ankara.

Kern reageert op het diplomatieke conflict dat Duitsland en Nederland hebben met Turkije, vanwege Turkse voornemens om ministers in die landen campagne te laten voeren voor een wijziging van de Turkse grondwet, waarover de Turken in april in een referendum mogen stemmen.

De Nederlandse regering onderzoekt juridische mogelijkheden om een gepland bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu aan Rotterdam tegen te houden. Eerder verboden de Duitse steden Keulen en Gaggenau campagne-activiteiten van Turkse ministers. Turkije reageerde woedend en zei vastbesloten te zijn om de bezoeken door te laten gaan. Overigens staat er voor vanavond een optreden van de Turkse minister van Economische Zaken Zeybekci gepland in Keulen. Volgens Duitse media zal hij in een hotel spreken, onder meer over het Turkse referendum.

Mensenrechten en democratische waarden worden vertrapt.

De Oostenrijkse bondskanselier Kern over Turkije

De Oostenrijkse kanselier Kern zegt tegen de Duitse krant dat de grondwetswijziging waarvoor de Turken campagne willen voeren de Turkse rechtsstaat verzwakt en in strijd is met de waarden van de Europese Unie. De wijziging zou de macht van president Erdogan vergroten. Het moet bijvoorbeeld mogelijk worden dat een president twee termijnen van vijf jaar dient en de president straks zelf zijn ministers kan kiezen.

Kern vindt dat de EU zijn betrekkingen met Ankara moet herzien. Gesprekken over een EU-lidmaatschap zouden gestaakt moeten worden. Turkije is volgens hem steeds verder afgedreven van Europa: "Mensenrechten en democratische waarden worden vertrapt." Ook noemt hij de persvrijheid, die volgens hem in Turkije niet meer bestaat.

Kern ging ook in op de arrestatie van de Turks-Duitse journalist van Die Welt Deniz Yucel. Hij wordt in Turkije verdacht van "het verspreiden van terroristische propaganda en van opruiing". Volgens zijn werkgever is hij opgepakt omdat hij een kritisch artikel heeft geschreven over gelekte e-mails van de Turkse minister van Energie Albayrak, een schoonzoon van president Erdogan.

Kern had ook nog een compliment voor Ankara. Het land houdt zich aan afspraken die met de EU zijn gesloten over het tegenhouden van vluchtelingen en migranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl