De Turkse premier Yildirim sprak in februari Turken in Oberhausen toe
NOS NieuwsAangepast

Ministers gaan praten over Turks-Duitse spanningen

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu komt volgende week naar Duitsland om met zijn ambtgenoot Gabriel te overleggen over de jongste spanningen tussen de twee landen. Gisteren liep de Turkse ergernis hoog op toen twee steden bijeenkomsten met Turkse ministers schrapten. Keulen verbood het evenement vanwege een procedurefout van de organisatoren, Gaggenau liet weten de verwachte drukte niet aan te kunnen.

Inmiddels heeft ook de exploitant van een evenementenhal in Frechen, bij Keulen, laten weten dat de Turkse minister van Economische Zaken Zeybekci zondag niet welkom is. De zaal in Frechen zou de bewindsman een alternatief bieden voor zijn geannuleerde optreden in Keulen, maar ook dit optreden gaat dus niet door.

Zeybekci, en ook zijn collega van Justitie Bozdag, wilden de Turkse gemeenschap in Duitsland oproepen om een pro-Erdoganstem uit te brengen in het referendum van volgende maand. President Erdogan hoopt zijn bevoegdheden sterk uit te breiden, als de bevolking hem daarin steunt.

Dubbele moraal

Ankara verweet Duitsland vanmorgen er een dubbele moraal op na te houden en zei dat "Berlijn zich moet leren gedragen". Een van de twee betrokken ministers noemde het verbieden van zijn optreden een "fascistische beslissing".

In het telefoongesprek waarin de afspraak voor 8 maart werd gemaakt, zou Cavusoglu nog eens zijn ongenoegen over het afzeggen van de bijeenkomsten in Keulen en Gaggenau hebben herhaald.

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu heeft minister Zeybekci gezegd dat hij in elk geval zondag naar Duitsland reist. "Als het nodig is, gaan we van koffiehuis naar koffiehuis, en van woning naar woning om onze burgers in Duitsland te ontmoeten", zo citeert Anadolu de getergde bewindsman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl