De Turkse president Erdogan
NOS NieuwsAangepast

Erdogan verwijt Duitsland nazi-praktijken

De Turkse president Erdogan heeft het verbieden van Turkse campagnebijeenkomsten in Duitsland vergeleken met nazi-praktijken. Het huidige Duitsland heeft volgens hem niets te maken met democratie.

"Jullie acties zijn niet anders dan die tijdens de nazi-periode", zei Erdogan in een toespraak in Istanbul. En vanavond zei hij in een andere toespraak: "Ik dacht dat het nationaal-socialisme in Duitsland voorbij was, maar het is er nog altijd." Erdogan zei dat hij zelf ook naar Duitsland gaat als hij wil. "Ik kom gewoon en als jullie me niet toelaten of mij het spreken onmogelijk maken, zal ik een opstand organiseren."

Erdogan spreekt van nazi-praktijken

De uitlatingen van Erdogan volgen op het verbieden door twee Duitse steden (Keulen en Gaggenau) van bijeenkomsten waar Turkse ministers campagne zouden voeren voor een grondwetswijziging in Turkije. De Turken, onder wie Turken in het buitenland, mogen daar in april in een referendum over stemmen. In Duitsland wonen zo'n 1,5 miljoen Turken.

De grondwetswijziging, waar het parlement al mee akkoord is gegaan, is omstreden. De macht van de president wordt fors uitgebreid, zo kan die straks onder meer zelf ministers benoemen en kan hij een langere periode aanblijven.

Ook Nederland ligt in de clinch met Ankara vanwege de geplande komst van een Turkse minister naar Rotterdam. Premier Rutte zei deze week dat het kabinet alle juridische mogelijkheden onderzoekt om de komst van minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu tegen te houden.

Erdogan noemde overigens in zijn toespraak na Duitsland ook Nederland. "Nederland deed hetzelfde", zei hij, doelend op de bezwaren die het kabinet heeft de komst van minister Cavusoglu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl