Trump tijdens de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Reacties Amerikaanse pers: totale waanzin in persconferentie Trump

President Trump voorspelde het zelf al tijdens zijn persconferentie gisteren: "Morgen schrijft iedereen: 'Donald Trump houdt ijlende tirade tegen de pers'." Hij had gelijk. De Amerikaanse media komen woorden tekort om hun verbazing te beschrijven over het spektakel in het Witte Huis. Nog nooit trok een president zo fel van leer: tegen Hillary Clinton, Barack Obama, de rechters die zijn inreisverbod torpedeerden en natuurlijk de pers.

The Washington Post noemde Trump tijdens zijn eerste persconferentie als president grillig. The New Yorker spreekt van een alternative-reality press conference. "Hier zijn nauwelijks woorden voor", verzuchtte Newsweek. "Het was grappiger dan The Apprentice, maar enger dan The Walking Dead."

Trump pochte over zijn prestaties, koeioneerde verslaggevers, deelde steken onder water uit en verzekerde iedereen dat zijn Witte Huis draaide als een goed geoliede machine, ondanks het verlies van een topadviseur en een ministerskandidaat in een halve week. Vragen over de invloed van Rusland deed hij af als fake news - nee, very fake news.

Trump: quiet, quiet, quiet. Ik wil goede vragen

Tijdens de persconferentie haalde Trump zijn neus op voor vragen van de pers ("Daar komt weer zo'n mooie"), vroeg hij de verslaggevers of ze wisten wat uranium was en verzocht hij een zwarte verslaggever om hem in contact te brengen met zwarte politici. In een terzijde kwam ook nog een 'nucleaire holocaust' ter sprake.

Ook conservatieve media waren kritisch in hun commentaren. De Wall Street Journal zag een informele persconferentie die afgleed in een litanie van frustraties, de New York Post spreekt van een "marathon tirade tegen de media". "Het is totale waanzin wat we elke dag zien", zei presentator Shepard Smith van het rechtse Fox News verbijsterd. "Je tegenkandidaat wordt gehackt, jouw mensen bellen met de hackers op de dag dat het gebeurt en dan zijn wij dwaas omdat we daar vragen over stellen? Nee meneer, u bent het Amerikaanse volk antwoorden verschuldigd."

Officieel was de persconferentie belegd om Trumps nieuwe keuze voor minister van Werkgelegenheid bekend te maken, maar hij wijdde slechts zeven zinnen aan Alex Acosta. Zijn naam noemde hij maar twee keer, inclusief een vraag aan CNN-verslaggever Jim Acosta of hij familie was (dat bleek van niet). Daarna sprak hij zo'n 75 minuten over andere zaken.

Hij kan beter een therapeut inhuren, dan dit op live-televisie te doen.

Anonieme Republikeinse senator tegen CNN

Trump richtte zich vooral op stokpaardjes als zijn dadendrang, de dreiging van terrorisme en zijn overwinning op Hillary Clinton. In een bizar moment claimde hij dat hij de grootste overwinning sinds Ronald Reagan had behaald, waarna een verslaggever hem moest corrigeren: Obama, Clinton en Bush senior hadden een beter resultaat. Bovendien vergiste Trump zich in het aantal kiesmannen, hij kreeg er 304 in plaats van 306.

Trump over de 'grootste' overwinning ooit

Een anonieme Republikeinse senator liet via een sms aan CNN weten: "Hij kan beter een therapeut inhuren, dan dit live op televisie te doen."

"President Trump, als u kijkt", reageerde CNN-presentator Jake Tapper na afloop recht in de camera. "U bent al president. Het is officieel. Nu aan het werk en ophouden met zeuren."

The New Yorker wijst erop dat Trump-aanhangers waarschijnlijk dolblij zijn met de strijdlustige president. Trump wist immers precies de toon te zetten die hem in de campagne zo populair maakte. Hij schudt Washington op, zoals beloofd.

"Sommige van zijn medewerkers zagen er verheugd uit toen hij de kamer uit liep. Rush Limbaugh prees al wat hij had gezien. In delen van Trumpland wordt dit gezien als een overwinning", schrijft het weekblad. "Maar bijna overal was de reactie: wow, hij is echt gestoord."

Krantenkoppen over de persconferentie

Ook Senaatsleider en Republikeins partijgenoot Mitch McConnell zou graag zien dat Trump zijn driften meer onder controle houdt. "Zijn opmerkingen maken het moeilijker voor ons", vertrouwt hij een conservatief blad toe. Volgens hem zou Trump "10 tot 15 punten beter scoren als hij dichter bij de boodschap blijft".

Hieronder is de hele persconferentie terug te zien, op het YouTube kanaal van het Witte Huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl