Trump kiest de volgende vraag
NOS NieuwsAangepast

'Waanzin? Trump laat juist zien dat hij de baas is'

Een openlijk vijandige president die als een zonnekoning journalisten afblaft, vragen afdoet als onzinnig en problemen afschuift op zijn voorgangers, tegenstanders en 'vijandige' rechters. Amerikaanse media spreken schande van Donald Trumps persconferentie. Trump zelf zal het waarschijnlijk als een klinkende overwinning beschouwen.

"Trump heeft de Amerikanen die op hem gestemd hebben gegeven wat ze wilden - en wat zijn woordvoerders en adviseurs niet konden doen: laten zien wie de baas is", analyseerde The Washington Post.

"Ik ben hier dol op. Ik heb een prachttijd", zei Trump zelf al halverwege de persconferentie, kort nadat hij weer had afgegeven op de media. "Ik heb niet gewonnen doordat ik naar jullie luisterde."

Trump in gesprek met de pers

"Dit was een van de meest effectieve persconferenties die ik ooit heb gezien", jubelde de conservatieve radiopresentator Rush Limbaugh. "Hij weet mensen die op hem hebben gestemd blijvend aan zich te binden. Hij verzekerde de mensen dat hij alles onder controle heeft. Alles waar hij campagne over heeft gevoerd, voert hij uit."

"We hebben enorme vooruitgang geboekt in de vier weken sinds mijn beëdiging", aldus Trump. "Ik denk niet dat er ooit een president is geweest die in zo'n korte tijd al zoveel heeft gedaan. Maar daar wordt niet over geschreven. Hopelijk gaat dat veranderen en zullen we beter met elkaar kunnen opschieten. Misschien ook niet, ook goed."

Het ultrarechtse blog Breitbart smult van de sneren in het "epische gevecht" met de gevestigde media. "De pers zal hem nog wel meer haten", voorspelt ook Limbaugh. "De Democraten mogen hem niet, de pers mag hem natuurlijk ook niet. Maar dat zal hem niet tegenhouden."

"Hierom hebben de mensen op hem gestemd", zegt een 66-jarige meubelverkoper uit Wisconsin tegen persbureau AP. "Niet te geloven dat een politicus echt doet wat hij zei te zullen doen. Dat zie je nooit."

"De pers moet hem met rust laten", meent een 42-jarige huisvrouw uit West-Virginia. "Hij doet slechts wat hij zei te zullen doen." Een andere Trump-stemmer die het persbureau sprak meent dat journalisten de crises rond Trump overdrijven. "We zijn slim genoeg om te bepalen wanneer iemand de waarheid spreekt."

The Washington Post denkt juist dat Trump het robbertje vechten met de pers gebruikt om de aandacht af te leiden. Niemand heeft het nu meer over de leugens van adviseur Michael Flynn, de verloren strijd om het inreisverbod of zijn gesneefde ministerskandidaat. "Een klassieke Trump-zet: probeer het nieuws te ontwijken door ander nieuws te maken. Tijdens de campagne leidde Trump ook steeds de aandacht af door de media nog mooiere verhalen voor te schotelen."

Andere media moesten ook terugdenken aan de verkiezingsstrijd tegen Clinton. "Het is alsof Trump niet uit de campagne-stand kan komen," oordeelde USA Today. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door een grote bijeenkomst die Trump zaterdag houdt in Florida.

Het wordt gezien als de ideale biotoop voor de voormalige reality-tv-ster, die de spotlights verkiest boven handjes schudden met wereldleiders of beleidsbijeenkomsten in Washington. "Ik heb al gehoord," vertrouwde Trump zijn gehoor bij de persconferentie toe, "dat er massa's mensen aanwezig willen zijn."

Hieronder is de hele persconferentie terug te zien, op het YouTube kanaal van het Witte Huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl