Wekdienst 15 februari
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 15 februari: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen!

De dag begint koud met temperaturen tussen -2 en 3 graden. Later op de dag wordt het zonnig en een stuk warmer: zo'n 10 tot 15 graden. In de namiddag en avond is lokaal een bui mogelijk.

Wat heb je gemist?

De komende tijd zullen er meer jihadistische strijders terugkeren naar Nederland. Daarvoor waarschuwt de AIVD. Nu IS aan de verliezende hand lijkt en de leefomstandigheden verslechteren, willen de Nederlandse Syriëgangers terug naar huis. Hoewel het nog steeds gaat om relatief kleine aantallen, denkt de inlichtingendienst dat de dreiging van nieuwe terugkeerders groter is dan voorheen.

Militanten van Islamitische Staat (IS) in Syrië (foto: november 2015)

Het verkiezingsteam van Donald Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne intensieve contacten gehad met Russische inlichtingendiensten. Dat blijkt volgens The New York Times en CNN uit verschillende telefoongesprekken die de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben onderschept. Het team van Trump heeft altijd ontkend dat er contacten waren met de Russische overheid in campagnetijd.

Het CDA wil dat Nederland bewapende drones koopt. CDA-leider Buma is bereid daar honderden miljoenen voor uit te trekken. Het leger gebruikt nu al drones voor verkenningen, maar bombarderen is hiermee niet mogelijk. Volgens Buma is dat wel nodig om radicaal geweld te bestrijden.

"Bewapende drones zijn nodig"

Patricia Paay voelde zich niet serieus genomen door de politie bij het doen van de aangifte tegen de persoon van wie ze vermoedt dat die een seksvideo van haar heeft verspreid. Toen ze haar vermoedelijk gehackte telefoon wilde inleveren bij de politie voor onderzoek, had de agent daar geen belangstelling voor, vertelde ze in het tv-programma Jinek. Paay heeft ook aangifte gedaan tegen de websites GeenStijl en Dumpert wegens het vertonen van de video.

Patricia Paay doet haar verhaal na verschijnen seksvideo

De Amerikaanse acteur Harrison Ford is met zijn privévliegtuig bijna in botsing gekomen met een passagierstoestel van American Airlines op een vliegveld in Californië. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC News. Ford landde met zijn vliegtuig niet op de aangewezen landingsbaan, maar zette zijn vliegtuig aan de grond op een taxibaan. Daarbij vloog hij rakelings over een Boeing 737 met meer dan 100 mensen aan boord, die klaarstond om te vertrekken.

In 2015 crashte Ford op een golfbaan in Los Angeles

Verder vandaag

Het is nu, in de verkiezingstijd, niet meer weg te denken: de exitpoll. Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat er voor het eerst een exitpoll werd gehouden bij verkiezingen. Het gebeurde in Utrecht en het was een wereldprimeur.

En de NAVO vergadert vandaag en morgen op het hoofdkwartier van het bondgenootschap in Brussel. Het wordt voor de NAVO-landen de eerste kennismaking met de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie Mattis. Verwacht wordt dat Mattis zal aandringen op verhoging van de bijdrage van de Europese lidstaten aan de NAVO.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl