Veel sneeuwpoppen in park Lepelenburg in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: sneeuw(pret), schaatsen en trollen

Druk geweest met genieten van de sneeuw of kijken naar schaatsen en het nieuws dus niet écht bijgehouden? Wij vatten het hier samen. Het was een weekend met veel Nederlandse wereldtitels. Natuurlijk op het ijs, maar ook in een sport die we misschien minder goed kennen: Mixed Martial Arts (MMA). En uiteraard het nodige verkiezingsnieuws...

RTL heeft het premiersdebat afgeblazen nadat PVV-leider Geert Wilders en VVD-lijsttrekker Mark Rutte zondagmiddag hadden afgezegd. Volgens de twee partijen heeft de omroep zich niet aan de belangrijkste afspraak gehouden.

Het oorspronkelijke idee was om te debatteren met vier partijen. Maar RTL besloot vijf lijsttrekkers uit te nodigen, naast Wilders en Rutte ook Jesse Klaver (GL), Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66), omdat ze elkaar weinig ontlopen in de peilingen. Daarop besloten Rutte en Wilders af te zeggen. Daarna gaf RTL zelf er ook de brui aan.

Rutte en Wilders voor een RTL-debat in 2012

Een unieke prestatie van Germaine de Randamie. Als eerste Nederlandse vrouw won ze de wereldtitel in het Mixed Martial Arts (MMA). Een vechtsport waarbij disciplines als kickboksen, jiu-jitsu en worstelen dwars door elkaar gebruikt worden tijdens een gevecht in een kooi. Uitzinnig riep ze na haar overwinning: "Nederland, jullie hebben een nieuwe wereldkampioen!"

'Germaine, we zijn trots op je'

Een groot deel van Nederland genoot dit weekend van veel sneeuw. Op flink wat plekken lag er een behoorlijke laag. En dat leverde veel sneeuwpret op en gelukkig niet al te veel problemen. Maar het winterse weer is nu wel voorbij. Sterker: het wordt de komende week 'lenteachtig', zo verwachtte Weerplaza. Gelukkig hebben we de foto's en de filmpjes nog, bijvoorbeeld van sneeuwballen gooiende agenten.

Sneeuwpret met de Haagse politiepet

Rouw bij Ajax. Opnieuw verliest de club een icoon. Piet Keizer is op 73-jarige leeftijd overleden. Samen met Johan Cruijff en Sjaak Swart vormde hij in het begin van de jaren zeventig de legendarische voorhoede van Ajax. Het nieuws kwam hard aan bij de 78-jarige Swart. Voor de wedstrijd tegen Sparta werd Keizer herdacht in de Amsterdam Arena.

Een minuut stilte voor Piet Keizer in de Arena

Door de missies van Nederlandse F-16's in Afghanistan en het Midden-Oosten en de jarenlange bezuinigingen, hebben de luchtmachtpiloten te weinig kunnen trainen op vaardigheden zoals een-tegen-een-gevechten of het onderscheppen van vijandelijke vliegtuigen. Daardoor is de Nederlandse Luchtmacht niet meer in staat om belangrijke kerntaken goed uit te voeren, zegt commandant der strijdkrachten Tom Middendorp.

NRC Handelsblad onthulde dat de politieke partij Denk internettrollen inzet in de verkiezingsstrijd. Er bestaan zeker twintig nepaccounts op Facebook en Twitter die de partij steunen en tegenstanders van Denk aanvallen en zwartmaken. De inzet van trollen is een nieuwigheid in de Nederlandse politiek. De nepaccounts zijn samen verantwoordelijk voor 1636 berichten en 2171 likes. "Deze accounts reageren uitsluitend op berichten over Denk en vallen politieke tegenstanders zoals PvdA'ers Ahmed Marcouch en Lodewijk Asscher aan", zegt NRC-journalist Hugo Logtenberg in het NOS Radio 1 Journaal.

Özturk en Kuzu tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van Denk

Een succesvol weekend op het Zuid-Koreaanse ijs voor Nederland op het WK-afstanden. Nadat er op donderdag en vrijdag al flink wat eremetaal werd binnen gehaald ging het ook op zaterdag en zondag goed.

Kjeld Nuis en Sven Kramer

Eredivisieweekend

Feyenoord, Ajax en PSV wonnen alle drie dit weekend, dus in de top van de eredivisie is er niets veranderd. AZ heeft de vierde plaats overgenomen van FC Utrecht (dat van PSV verloor). En er is een nieuwe hekkensluiter gekomen: ADO Den Haag, dat verloor van Go Ahead Eagles. De uitslagen van speelronde 22:

De stand:

Komende week...

De politie en het Openbaar Ministerie komen maandag met resultaten van de zogeheten Intensivering Zuid-Nederland. Dat zijn 125 extra politie- en justitiemensen die zijn vrijgemaakt om de georganiseerde misdaad in het zuiden te bestrijden. Die is de laatste jaren hard gestegen, vooral door drugscriminaliteit.

Ook maandag: de winnaar van de World Press Photo 2016 wordt bekendgemaakt. Tevens worden de winnaars in andere categorieën (bijvoorbeeld natuur, sport, mensen, algemeen nieuws) bekend gemaakt. Daarnaast is er een speciale uitreiking voor de winnaars van 'digital storytelling'. Het is voor het eerst dat deze bekendmaking samen gaat met de bekendmaking van de World Press Photo's.

Het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteren donderdag hun analyses van de verkiezingsprogramma´s. Tijdens een gezamenlijke persconferentie zullen Laura van Geest (directeur CPB) en Hans Mommaas (directeur PBL) de resultaten van de analyse toelichten.

NOS op 3 presenteert vrijdag een eigen onderzoek naar de leeftijd van Kamerleden. Wat blijkt? Hoewel jongeren zelf weinig vertrouwen hebben in de politiek zitten ze wel steeds vaker in de Kamer. De gemiddelde leeftijd van een Kamerlid daalde van 45 jaar (1982) naar 43 jaar (2017).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl