Schaatsers Lotto-Jumbo winnen alles: een droomtoernooi

"Alleen Alexis Contin heeft het voor ons verkloot...", grappen Sven Kramer en Kjeld Nuis na het laatste onderdeel op de WK afstanden. Ze doelen op hun Franse teamgenoot, die op de massastart een zilveren medaille pakte.

Verder blonk er in Zuid-Korea enkel goud voor de schaatsploeg van Lotto-Jumbo. Op alle individuele afstanden waren de wereldtitels voor de mannen van Jac Orie: Jan Smeekens (500 meter), Nuis (1.000 en 1.500 meter) en Kramer (5 en 10 kilometer). 

Kramer en Nuis: een droomweek voor Lotto-Jumbo
Een reactie van schaatsers Sven Kramer en Kjeld Nuis na afloop van de WK afstanden in Zuid-Korea.

"Het is straks weer feest in de bus bij ons. Fantastisch dat we dit als team hebben bereikt, van de eerste tot de laatste afstand. We hebben veel inspiratie uit elkaar gehaald."

Daar is wereldkampioen Kramer het mee eens. "Dit helpt mij ook, want het is een fijne dynamiek. Samen trainen elke dag, dat helpt iedereen. Kjeld heeft vaak momenten gehad dat hij de beste was, maar op het moment dat het dan moest, kon hij het niet laten zien. Ik hoop voor hem dat het vanaf nu alleen maar beter gaat."

Nuis en Kramer kijken dan ook vol vertrouwen naar de Olympische Spelen volgend jaar. "De blauwdruk voor volgend seizoen is gelegd. We staan er goed voor, hoewel het altijd beter kan. Als ploeg hebben we hier in ieder geval een droomweek gehad!"

Kampioenenmaker Orie: dit is bijna ongeloofwaardig
De reactie van Lotto-Jumbo-coach Jac Orie na de WK afstanden in Zuid-Korea.

Trotse coach Jac Orie is dan ook meer dan tevreden, hij kan het zelfs bijna niet geloven. "Al die afstanden binnen slepen, het is gewoon bijna ongeloofwaardig. Voor mij als coach moeten er zoveel dingen goed gaan. Om alles te winnen, dat is wel heel veel. Van tevoren had ik gedacht dat dit onmogelijk was."

Mooiste medaille

Met al die medailles vindt Orie het moeilijk om te oordelen welke de mooiste was. "Die van Jan was in ieder geval het meest emotioneel. Hij zat er elke keer net naast, greep naast goud op de Spelen en dat was zo'n diep drama voor hem als sportman. Jan heeft eindelijk de beloning die hij verdient."

Dat vinden zijn teamgenoten Nuis en Kramer ook. "We zijn heel blij voor Jan. Deze titel is hem zo gegund, hij verdiende dit WK-goud het allermeest."

WK afstanden: 5.000 meter (mannen)
NL
Een samenvatting van de vijf kilometer voor mannen bij de WK afstanden in Gangneung.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
1/5WK afstanden: 5.000 meter (mannen)
WK afstanden: 500 meter (m)
NL
Een samenvatting van de 500 meter voor mannen tijdens de WK afstanden 2017 in het Zuid-Koreaanse Gangneung.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
2/5WK afstanden: 500 meter (m)
WK afstanden: 1.000 meter (m)
NL
Een samenvatting van de 1.000 meter voor mannen tijdens de WK afstanden in Zuid-Korea.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
3/5WK afstanden: 1.000 meter (m)
WK afstanden: 10.000 meter (m)
De samenvatting van de 10.000 meter bij de WK afstanden in Gangneung. Een spannende strijd tussen Sven Kramer en Jorrit Bergsma.
4/5WK afstanden: 10.000 meter (m)
WK afstanden: 1.500 meter (m)
NL
Een samenvatting van de 1.500 meter voor mannen op de WK afstanden in Zuid-Korea.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
5/5WK afstanden: 1.500 meter (m)