Wat gebeurde er op de slotdag van de WK afstanden?

Vier dagen schaatsen in Zuid-Korea bracht Nederland in totaal acht keer goud, drie keer zilver en vier keer brons. Er was zondag op de slotdag vreugde op de 1.500 meter, maar teleurstelling op de massastart. Een nieuwe wereldtitel voor Kjeld Nuis en een eerste bronzen WK-medaille voor Sven Kramer.

Dat en alles wat er vandaag verder nog gebeurde op het olympisch ijs in Gangneung is hier terug te lezen en vooral terug te zien. Een overzicht in video's.

De dag begon met een spannende slotrace op de 1.500 meter tussen Ireen Wüst en Heather Bergsma. In de eindsprint was de Amerikaanse net iets sneller dan Wüst.

WK afstanden: 1.500 meter (v)
NL
Een samenvatting van de 1.500 meter voor vrouwen tijdens de WK afstanden in Zuid-Korea.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
1/2WK afstanden: 1.500 meter (v)
Wüst: de finish was 30 meter te vroeg
De reactie van schaatsster Ireen Wüst na de 1.500 meter bij de WK afstanden in Zuid-Korea.
2/2Wüst: de finish was 30 meter te vroeg

De laatste individuele afstand, de 1.500 meter, leverde een overwinning op voor Kjeld Nuis. Het werd zijn tweede gouden medaille van het toernooi. Nuis versloeg zijn grote rivaal Denis Joeskov in een rechtstreeks duel. 

Sven Kramer pakte zijn eerste bronzen WK-medaille. Hij had al wel negentien gouden en twee zilveren plakken.

WK afstanden: 1.500 meter (m)
NL
Een samenvatting van de 1.500 meter voor mannen op de WK afstanden in Zuid-Korea.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
1/3WK afstanden: 1.500 meter (m)
Opnieuw WK-goud en Wilhelmus voor Nuis
NL
De huldiging van de 1.500 meter voor mannen tijdens de WK afstanden in Zuid-Korea.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
2/3Opnieuw WK-goud en Wilhelmus voor Nuis
Wereldkampioen Nuis: dit is gewoon zo gestoord
De reactie van schaatser Kjeld Nuis na de 1.500 meter bij de WK afstanden in Zuid-Korea.
3/3Wereldkampioen Nuis: dit is gewoon zo gestoord

Waar het op de individuele afstanden dus goed ging voor Nederland, was dat bij de massastart bepaald niet het geval. Zowel de race van de vrouwen als die van de mannen liep uit op een grote teleurstelling voor de Nederlandse schaatsers.

WK afstanden: massastart (v)
NL
Een samenvatting van de massastart voor vrouwen bij de WK afstanden in Zuid-Korea.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
1/4WK afstanden: massastart (v)
Schouten: ik maakte een domme fout
De reactie van schaatsster Irene Schouten na de massastart bij de WK afstanden in Zuid-Korea.
2/4Schouten: ik maakte een domme fout
WK afstanden: massastart (m)
NL
Een samenvatting van de massastart voor mannen bij de WK afstanden in Zuid-Korea.Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
3/4WK afstanden: massastart (m)
Bergsma: niet zo simpel als langebaanschaatsen
De reactie van schaatser Jorrit Bergsma na de massastart bij de WK afstanden in Zuid-Korea.
4/4Bergsma: niet zo simpel als langebaanschaatsen

NOS-analist Erben Wennemars blikte nog één keer terug op het toernooi in Gangneung. "Toevallig winnen hier een heleboel Nederlanders, maar dan moeten die buitenlanders maar harder schaatsen. Wij moeten er trots op zijn dat Nederland zoveel medailles heeft gehaald. Ik ben er in ieder geval erg blij mee."

Volgens Wennemars vormde het duel tussen Sven Kramer en Jorrit Bergsma op de 10 kilometer het hoogtepunt van het toernooi. De mooiste medaille was volgens hem het goud voor Jan Smeekens op de 500 meter.

'Wij moeten trots zijn op al die schaatsmedailles'
NOS-analist Erben Wennemars blikt terug op vier dagen schaatsen tijdens de WK afstanden in Zuid-Korea.