Mensen demonstreren voor het Trump Hotel in Washington tegen het omstreden inreisverbod
NOS NieuwsAangepast

Trump-regering vecht 'belachelijke opschorting' inreisverbod aan

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter om het tijdelijke inreisverbod op te schorten. Het Witte Huis zei gisteren al dat het besluit zal worden aangevochten, en dat is nu dus officieel gebeurd.

"We zullen winnen", zei president Trump tegen journalisten in Florida, waar hij in het weekend aanwezig is bij het jaarlijkse gala van het Rode Kruis in zijn exclusieve club Mar-a-Lago in Palm Beach. "Omwille van de veiligheid van ons land zullen we winnen."

President Trump en zijn vrouw op het gala in Mar-a-Lago

Met het tijdelijke inreisverbod wilde president Trump voorkomen dat mensen uit zeven moslimlanden naar de VS konden reizen, maar een rechtbank in Seattle zette daar gisteren een streep door. De rechter in kwestie kreeg er van Trump flink van langs op Twitter. Hij sprak onder meer van een belachelijke uitspraak.

De zaak tegen de omstreden maatregel was aangespannen door de staat Washington. Volgens de minister van Justitie van de staat is het inreisverbod in strijd met de grondwet en werkt het discriminatie in de hand.

Visumhouders weer toegelaten

Trump ondertekende eind vorige week een decreet waarin werd vastgelegd dat de VS 90 dagen lang geen reizigers meer toe zou laten uit Syrië, Irak, Iran, Jemen, Libië, Sudan en Somalië. Dat leek aanvankelijk ook te gelden voor mensen met een dubbele nationaliteit, zoals Iraanse Nederlanders, maar dat bleek later niet het geval.

Door het oordeel van de rechter in Seattle moeten alle visumhouders nu weer toegelaten worden in de hele VS. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zegt zich daaraan te houden, zolang het vonnis van kracht is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl