Trump trekt op Twitter ten strijde tegen opschorten inreisverbod
President Trump heeft op Twitter zijn minachting getoond voor de federale rechter die het inreisverbod voor inwoners van zeven landen heeft opgeschort. Hij noemt James Robart een "zogenaamde rechter", noemt diens besluit belachelijk en verzekert dat het zal worden herroepen.
En daar bleef het niet bij. In de loop van de dag verstuurde de president meerdere tweets naar aanleiding van het vonnis. "Omdat een rechter het inreisverbod opschortte, stromen mogelijk veel slechte en gevaarlijke mensen ons land binnen. Een verschrikkelijk besluit."
En eerder twitterde hij al: "Wat komt er van ons land terecht als een rechter een reisverbod van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid kan tegenhouden en iedereen, zelfs met kwade bedoelingen, de VS in kan komen?"
Die laatste uitspraak van Trump is overigens onjuist. Alle reizigers zullen nu weer als voorheen worden behandeld, dat wil zeggen dat ze geldige papieren en een visum moeten hebben. En bij asielzoekers wordt net als in andere landen onderzocht of hun verhaal klopt voordat wordt besloten of ze in aanmerking komen voor de vluchtelingenstatus.
Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft laten weten dat de uitspraak van de rechter zal worden nageleefd. Volgens Trump ontstaan er grote problemen als een land niet meer kan bepalen wie er binnen mag komen.
Immigratiestop
De president tekende vorige week een decreet waardoor vluchtelingen en mensen uit zeven landen een tijdlang geen toegang meer konden krijgen tot de VS.
Het decreet leidde tot een golf van kritiek. De staat Washington stapte naar de federale rechter in Seattle, die het verbod vannacht heeft opgeschort. De openbaar aanklager had voor de rechter betoogd dat de maatregel schadelijk is voor inwoners van Washington en dat het inreisverbod in strijd is met de grondwet.
Het opschorten van de immigratiestop geldt voor het hele land. Het Witte Huis kondigde direct na het vonnis aan in beroep te gaan tegen de uitspraak.
Luchtvaartmaatschappijen
Door het inreisverbod werden de visa van zeker 60.000 mensen uit de betrokken landen geannuleerd. Op Schiphol strandden zes Iraniërs erdoor. Zij zouden met KLM van Teheran naar de VS vliegen, maar toen ze in Amsterdam wilden overstappen, mochten ze niet verder reizen.
Na de uitspraak van de rechter gaven luchtvaartmaatschappijen meteen aan weer passagiers met geldige visa mee te nemen naar Amerika. KLM zei verheugd te zijn dat de Amerikaanse immigratiedienst weer iedereen toelaat.