ANP
NOS NieuwsAangepast

AIVD: buitenlandse hackers jagen op geheime regeringsstukken

In het laatste halfjaar van 2016 is er vanuit Rusland, China en Iran honderden keren geprobeerd om de Nederlandse overheid en Nederlandse bedrijven te hacken. Dat zegt de directeur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Rob Bertholee in een interview met EenVandaag.

Volgens hem probeert vooral Rusland via hackaanvallen door te dringen tot geheime documenten van de regering.

"Dan praat je over verslagen uit de boezem van de regering. Ik vind dat een gevaar voor onze democratie. Het gevaar is dat zij beïnvloeden hoe ons parlement zou kunnen werken, of hoe onze overheid beslissingen neemt."

Jacht op bedrijfsgeheimen

Er wordt ook jacht gemaakt op gevoelige informatie van bedrijven. "Het gevaar is dat zij bedrijfsgeheimen stelen en daarmee het economisch verdienvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven aantasten."

Volgens Bertholee is vooral Rusland bezig om Nederlandse instellingen te hacken. Toch vindt hij het zinloos om stappen te ondernemen tegen dat land.

"We weten het als AIVD wel, maar het is heel lastig om het te bewijzen. Het heeft weinig zin om in de richting van China of Rusland te zeggen dat je hebt gezien dat ze een aanval hebben gepleegd, want dat wordt ontkend en daarna is het verhaal afgelopen."

De AIVD zegt al enkele jaren dat er grote zorgen zijn over de toename van aanvallen via internet door landen als Rusland, China en Iran.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemt de berichten zorgelijk. Hij zegt dat het kabinet vandaag praat over een internationale cyberstrategie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl