NOS NieuwsAangepast

Plasterk: handmatig stemmen minimaliseert risico hacken

Het is niet waarschijnlijk dat de verkiezingen in Nederland via hacks gemanipuleerd zullen worden. Minister Plasterk schrijft aan de Tweede Kamer dat het stemproces en het proces om de uitslag van de verkiezing te berekenen slechts in beperkte mate gedigitaliseerd zijn. Het is daarom niet mogelijk om digitaal de stemmen, of het tellen van de stembiljetten te beïnvloeden.

Het kabinet zei al eerder dat er geen aanwijzingen zijn voor concrete pogingen om de verkiezingen te manipuleren, maar houdt wel een slag om de arm. Onder meer de inlichtingendienst AIVD waarschuwt al langer voor de gevaren van hacken.

Niets is onmogelijk

"In aanloop naar de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer moeten we daarom uiteraard zeer alert zijn en niet naïef denken dat in Nederland niets mogelijk is", aldus Plasterk in de Kamerbrief. "De bescherming van de democratische rechtsorde, waarvan vrije en eerlijke verkiezingen cruciale pijlers zijn, is van vitaal belang", aldus de minister.

Verder schrijft hij dat de overheid niet veel kan doen aan het verspreiden van nepnieuws, omdat media zelf bepalen wat ze schrijven en publiceren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl