Een gehackte laptop op een bijeenkomst waar hackers voorbeelden demonstreren
NOS NieuwsAangepast

Kabinet: alert zijn op hacks, maar geen concrete aanwijzingen

Er zijn geen concrete aanwijzingen van Russische hacks rondom de Nederlandse verkiezingen, maar alertheid is van groot belang. Dat zeggen de ministers Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koenders van Buitenlandse Zaken. Ook premier Rutte wijst erop dat alertheid van belang is. "Nederland is geen eiland, we zijn allemaal verbonden met internationale netwerken."

Amerikaanse veiligheidsexperts zijn ervan overtuigd dat ook Nederland het doelwit wordt van Russische cyberoperaties.

Volgens het hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdiensten, James Clapper, probeert Rusland de verkiezingen in tientallen landen te manipuleren door middel van hacks. Hij wees daarbij ook naar de aanstaande verkiezingen in Nederland. Concrete aanwijzingen zijn er volgens het kabinet niet, maar iedereen moet zeer alert zijn.

Bewust

SP en D66 willen graag dat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) - een onderdeel van de NCTV - de computersystemen van politieke partijen en de Tweede Kamer doorlicht.

"Het is de vraag of de minister van Justitie over het doorlichten van computers van politieke partijen gaat, maar het is in zijn algemeenheid heel belangrijk om alert te zijn, daar wijst de AIVD ook al jaren op", zei minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. "E-mail en websites moeten goed beveiligd zijn. Het kabinet is op alle manieren bereid steun te verlenen bij het tegengaan van inbreuk op vrije verkiezingen", aldus Plasterk.

'Link'

"We hebben al een aantal jaren signalen dat een aantal landen, waaronder Rusland, proberen bij verkiezingen in te breken, en dat is in Amerika nu concreter geworden", zei Plasterk.

Minister Koenders: "Niet alleen op de systemen moeten we kritisch zijn, maar ook op wat we zien en horen in het politieke debat. We leven een beetje in de tijd van feitenvrije politiek, en dat is link", aldus Koenders.

Je weet niet wat je niet weet

premier Rutte

Premier Rutte wil niet zeggen uit welke landen de dreiging kan komen. Volgens Rutte is er de afgelopen jaren extra geld in digitale veiligheid gestoken, onder meer via het cyber-security centrum.

"Het is een zaak die alle samenlevingen raakt. Waar fysieke veiligheid bij de vorige verkiezingen een thema was, zal digitale veiligheid dat zeker bij deze verkiezingen zijn."

Volgens de premier kunnen mensen ook zelf scherp zijn, dat begint al "met het beveiligen van je eigen accounts zoals Twitter en Instagram". Maar hij erkent ook dat het ingewikkeld is en dat je "niet weet wat je niet weet".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl