Reuters
NOS Nieuws

Bankensysteem vaker slachtoffer van digitale aanvallen

De digitale aanval op bankensysteem SWIFT, waardoor internetcriminelen miljoenen dollars van de centrale bank in Bangladesh konden stelen, is niet de enige recente aanval geweest.

Wanneer de andere aanvallen zijn uitgevoerd en hoe groot de schade is geweest, is niet duidelijk. SWIFT heeft alleen in een vertrouwelijk bericht, dat persbureau Reuters in handen heeft, aan zijn klanten laten weten op de hoogte te zijn van de aanvallen.

"We weten van een aantal recente aanvallen waarbij het hackers of van binnenuit of buitenaf is gelukt om via ons systeem berichten te versturen", zo is in het bericht te lezen.

Transacties

SWIFT, wat staat voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, is een systeem dat financiële instellingen gebruiken om informatie over transacties te verzenden en te ontvangen.

Gisteren werd duidelijk dat er een verband is tussen de roof in Bangladesh en SWIFT. Vorige maand bleek dat aanvallers probeerden om tot bijna een miljard dollar te stelen. Maar door een tikfout werd de inbraak ontdekt en kon het proces worden gestopt, waardoor er uiteindelijk ‘slechts’ zo’n 80 miljoen dollar werd gestolen.

Het systeem van SWIFT wordt wereldwijd door duizenden financiële instellingen gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl