Minister Kamp van Economische Zaken

OM: mailbox Henk Kamp is wel gehackt

Volgens het Openbaar Ministerie is er "zeer waarschijnlijk sprake geweest" van inbreuk in de privémail van minister Henk Kamp. Naar dat mailadres werd regelmatig, tegen de richtlijnen in, werkmail doorgestuurd. Dat meldt het OM in reactie op berichtgeving van Nieuwsuur.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft in de zomer van 2014 aangifte gedaan voor het hacken van zijn privé-mailadres. De aangifte van Kamp leidde tot een strafrechtelijk onderzoek door het Landelijk Parket. Het OM heeft in dat onderzoek vastgesteld dat de privémail zeer waarschijnlijk is gehackt.

De woordvoerder van minister Kamp bevestigt dat de minister met regelmaat mail doorgestuurd kreeg door ambtenaren op allerlei niveaus

Wel toegang

Nieuwsuur vroeg ruim twee maanden geleden uitleg aan het OM over de aangifte die het ministerie namens Kamp in de zomer van 2014 had gedaan.

Na uitgebreide correspondentie liet het OM weten dat uiteindelijk niet was gebleken dat er strafbare feiten waren gepleegd, omdat er waarschijnlijk geen sprake was van computervredebreuk. Nu komt het OM daarop terug.

Er is naar alle waarschijnlijkheid wel toegang tot het account van Henk Kamp verkregen. Waarom het OM ruim twee maanden tegenover Nieuwsuur ontkende, kon het OM niet uitleggen.

Er is zeer waarschijnlijk wel sprake geweest van computervredebreuk

OM

Ook stelt het OM nu in tegenstelling tot de afgelopen maanden dat het strafrechtelijk onderzoek toch niet door een 'politiesepot' is afgedaan maar door het Openbaar Ministerie zelf.

Het OM nam die beslissing vanwege 'onvoldoende onderzoeksindicaties', zo laat het vandaag weten. Het legt verder uit dat de Gmail-account niet is aangevallen door middel van 'spoofing' maar door 'phishing'.

"Bij phishing is er wel sprake van computervredebreuk, omdat de aanvaller gebruik maakt van de gebruikersinformatie om toegang te verkrijgen tot het email-account", schrijft het OM. Bij spoofing wordt een email-adres vervalst.

De hack kwam in de zomer van 2014 aan het licht nadat verschillende mensen uit de omgeving van Kamp spookmailtjes kregen afkomstig van het Gmail-account van de minister. Naar aanleiding daarvan deed het ministerie van EZ aangifte van een hack.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl