ANP
NOS Nieuws

Nieuwe Defensie-eenheid gaat straks digitale aanvallen uitvoeren

Begin volgend jaar wordt bij Defensie een nieuwe eenheid operationeel die zich richt op internetveiligheid. Het team, dat bestaat uit zo’n tachtig personen, kan vanaf dat moment mee op missies naar het buitenland.

Het Defensie Cyber Commando (DCC), zoals de eenheid heet, heeft als taak om digitale aanvallen op eigen netwerken af te slaan. Het mag ook zelf aanvallen uitvoeren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het uitschakelen van computers, wapensystemen of hoogtemeters in vliegtuigen.

Spionage

De eenheid komt er omdat het ministerie naar eigen zeggen steeds vaker te maken heeft met digitale spionage. Minister Hennis noemde het begin dit jaar dagelijkse praktijk en zei dat de dreiging steeds agressiever en geavanceerder wordt. Vorig jaar zeiden bronnen tegen de NOS dat de dreiging vooral uit Rusland en China komt.

Het DCC doet volgende maand al mee aan de NAVO-oefening 'Cyber Coalition'. Tijdens deze training wordt een scenario gespeeld waarbij militaire installaties van NAVO-landen digitaal worden aangevallen.

De groep wordt gestationeerd op de Frederik-kazerne in Den Haag. Het is de bedoeling dat de inlichtingendiensten AIVD en MIVD daar later ook worden gestationeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl