President Trump in zijn kantoor in het Witte Huis, het Oval Office

Trump belt met president Mexico, morgen Poetin, Merkel en Hollande

De Amerikaanse president Trump heeft ongeveer een uur aan de telefoon gehangen met zijn Mexicaanse collega Peña Nieto. De twee hadden een goed gesprek, schrijft Trump op Facebook. Het ging onder meer over het Amerikaanse handelstekort met Mexico en de noodzaak om samen de drugscriminaliteit aan te pakken.

Peña Nieto zou volgende week naar Washington komen voor overleg met Trump, maar dat bezoek zegde hij gisteren af. De Mexicaan wil niet betalen voor de grensmuur die Trump wil bouwen op kosten van Mexico.

In het telefoongesprek erkenden de twee hun verschil van mening en beloofden ze er samen uit te komen.

Carlos Slim

In zijn conflict met Trump krijgt Peña Nieto hulp van zijn landgenoot Carlos Slim, een van de rijkste mensen ter wereld. De mediaschuwe telecom-miljardair zei op een persconferentie dat hij denkt dat zijn land uiteindelijk zal profiteren van de grote investeringsprogramma's van de Amerikaanse president.

Volgens Slim heeft het aantreden van Trump de Mexicanen samengebracht. Hij riep daarom alle politieke partijen op om president Peña Nieto te steunen.

Ook bellen met Moskou

Morgen gaat Trump een rondje bellen met andere staatshoofden en regeringsleiders. Om te beginnen zijn Russische ambtgenoot Poetin, maar hij krijgt ook de Franse president Hollande en bondkanselier Merkel van Duitsland aan de lijn. Ook belt hij met de Japanse premier Abe en de Australische premier Turnbull.

"De president haalt zo het meeste uit zijn eerste week", twittert Trumps woordvoerder Sean Spicer. Vandaag ontving Trump de Britse premier May op het Witte Huis, zijn eerste officiële ontmoeting met een buitenlandse gast.

Wat Trump met de drie wereldleiders zal bespreken, is niet bekendgemaakt. Maar het ligt voor de hand dat in het gesprek met Poetin de Amerikaanse sancties aan de orde komen.

In zijn laatste week in functie zei toenmalig president Obama dat hij het nog te vroeg vond om die sancties te beëindigen. Hij stelde dat de Russen zich eerst moeten terugtrekken uit Oekraïne.

Kernwapens en terrorisme

Een belangrijke adviseur van Trump zei in het tv-programma Fox & Friends dat de president zich nog beraadt op de anti-Russische maatregelen. Vorige week gaf Trump te kennen dat hij ze best wil opheffen in ruil voor de toezegging van Poetin dat hij het aantal kernwapens zal verminderen.

Adviseur Kellyanne Conway zei dat de president het ook belangrijk vindt dat Rusland meedoet in de strijd tegen terreur. "Als een land met aanzienlijke middelen wil samenwerken met de Verenigde Staten om moslimterrorisme uit te roeien, dan zullen we luisteren", zei ze.

Poetin en Trump spraken eerder met elkaar. In november feliciteerde de Russische president de Republikein met zijn verkiezingsoverwinning. Ze hebben elkaar nooit ontmoet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl